Ubuntu Studio - Μια διανομή κομμένη και ραμμένη για Multimedia Creators

Linux για ανήσυχα μυαλά

Το Ubuntu Studio, είναι ένα Linux λειτουργικό σύστημα παράγωγο της γνωστής διανομής Ubuntu. Τι διαφορετικό έχει; Αυτοί που το κατασκεύασαν και το συντηρούν, έχουν βγάλει όλα τα μη απαραίτητα προγράμματα και έχουν βάλει όλα (ή σχεδόν όλα) τα προγράμματα που αφορούν επεξεργασία ήχου, βίντεο και εικόνας αλλά και δημιουργίας ηλεκτρονικών βιβλίων (ebooks). Δηλαδή ένα Multimedia εργασιακό περιβάλλον για όσους ασχολούνται με αυτά.

Το γραφικό περιβάλλον είναι ελαφρύ αφού χρησιμοποιεί το Xfce και η έκδοση που υπάρχει διαθέσιμη για κατέβασμα αυτή τη στιγμή είναι η 20.04, με κωδική ονομασία Focal Fossa και πρόκειται για μια LTS (Long Term Support) έκδοση που θα υποστηρίζεται με ενημερώσεις για τα επόμενα 3 χρόνια, έως και τον Απρίλιο του 2023.

Τα προγράμματα που διαθέτει προεγκατεστημένα το Ubuntu Studio είναι χωρισμένα σε πέντε (5) κύριες κατηγορίες και αποτελούνται από:

  • Audio: JACK, Ardour, Carla, Audacity, Qtractor, Hydrogen, Yoshimi, Rakarrack, Guitarix, puredata, supercollider, csound και chuck. 
  • Graphics: Blender, Inkscape, Gimp και PikoPixel.
  • Photography: Darktable, Shotwell
  • Video: OpenShot και FFMPEG
  • Publishing: Calibre, Scribus και Libre Office

Έκδοση: 20.04 Focal Fossa LTS
Μέγεθος: 3.3 GB
Λειτουργικό σύστημα: Linux
Κατασκευαστής: Ubuntu Studio
Πηγή: ubuntustudio.org
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Download

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram