Πως να φορτίζετε σωστά την μπαταρία του laptop σας

Σωστή φόρτιση μπαταρίας Laptop


Η λανθασμένη χρήση της μπαταρίας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση θερμοκρασίας, φωτιάς ή ακόμα να οδηγήσει σε ατυχήματα. Γιαυτό λοιπόν, ψάξαμε και βρήκαμε χρήσιμες οδηγίες και τρόπους χρήσης της μπαταρίας αλλά και γενικές πληροφορίες.

Ξεκινάμε λοιπόν:

1. Πριν την πρώτη χρήση, φορτίστε την μπαταρίας ενώ βρίσκεται στον υπολογιστή πλήρως στο 100%. Κατόπιν, εκφορτίστε την έως το 15% περίπου και φορτίστε την ξανά.

2. Σημαντικό είναι να φορτίζετε την μπαταρία σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μεταξύ 10οC και 30οC. Η ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας είναι μεταξύ 0οC και 40οC.

3. Οι νέες μπαταρίες είναι τεχνολογίας Lithium - Ion και άρα δεν έχει το φαινόμενο μνήμης. Το να την εκφορτίζεται πλήρως, μπορεί να της δημιουργήσει πρόβλημα, διότι την φέρνει στα όρια της αντοχής της. Αντί αυτού η σωστή χρήση επιβάλλει να κάνετε περιοδικές εκφορτίσεις έως το 20%-30% και συχνές φορτίσεις

4. Η μπαταρία δεν πρέπει να μένει μόνιμα στην τροφοδοσία, αλλά να χρησιμοποιείτε όσο πιο συχνά γίνεται.

5. Η μπαταρία μπορεί να αφαιρείται από τον υπολογιστή σας υπό προϋποθέσεις:
•  αρχικά πρέπει να είναι πλήρως 100% φορτισμένη,
•  η αφαίρεση μπορεί να γίνει μόνο στην περίπτωση που το CPU (επεξεργαστής) και ο σκληρός δίσκος ανεβάζει θερμοκρασία πάνω από τους 60οC (παιχνίδια, γραφικές και αρχιτεκτονικές επεξεργασίες, κ.α.),
•  η υψηλή θερμοκρασία είναι ο πιο σοβαρός λόγος μείωση της ζωής της μπαταρίας.

Η μπαταρία μπορεί να αφαιρείται από τον υπολογιστή σας υπό προϋποθέσεις

6. Αν αποφασίσετε να μην χρησιμοποιήσετε την μπαταρία σας για χρονικό διάστημα περίπου 3 μηνών, η μπαταρία πρέπει να φορτιστεί κατ’ ελάχιστον στο 40% και να αποθηκευτεί σε όσο το δυνατόν πιο φρέσκο και ξερό περιβάλλον.

7. Η θερμοκρασία είναι ο χειρότερος εχθρός της μπαταρίας, γιαυτό να μην αφήνετε τον υπολογιστή σας την καλοκαιρινή περίοδο στο αυτοκίνητο σας.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram