#66 Φωτισμός εσωτερικού αυτοκινήτου με RGB LEDs - Arduino DIY


Στο σημερινό άρθρο θα σας δείξω πως να φτιάξετε τον δικό σας εσωτερικό φωτισμό με την χρήση του Arduino uno. Ο φωτισμός ενεργοποιείτε όταν ανοίξει κάποια πόρτα και απενεργοποιείται αυτόματα μόλις κλείσουν όλες οι πόρτες. Διαθέτει RGB LEDs που σημαίνει οτι μπορείτε να δώσετε ότι χρώμα θέλετε, ο χειρισμός γίνεται μέσω Bluetooth απο μια Android εφαρμογή.

Προσοχή
Ο οδηγός αυτός απαιτεί αρκετές γνώσεις στο κομμάτι των ηλεκτρονικών του αυτοκινήτου καθώς και δεξιότητες πάνω σε κολλήσεις και κατασκευή custom κυκλωμάτων. Πριν ξεκινήσουμε λοιπόν θα ήθελα να σας ξεκαθαρίσω πως δεν ευθύνομαι για καμία ζημιά που μπορεί να προκληθεί στο όχημα σας.

Δείτε το παρακάτω βίντεο:



Το σήμα οτι άνοιξε κάποια πόρτα θα το πάρουμε απ' πλαφονιέρα του αυτοκινήτου. Επειδή το σήμα αυτό είναι στα 12V, θα χρησιμοποιήσουμε έναν διαιρέτη τάσης για να το ρίξουμε στα 5V ώστε να μπορεί να το διαβάσει το Arduino μας με ασφάλεια.

Στον οδηγό αυτό θα σας δείξω πως να το φτιάξετε με το Arduino uno στο breadboard σας. Επειδή όμως δε μπορεί να μπει έτσι στο όχημα σας, εδώ μπορείτε να βρείτε και το ηλεκτρονικό σχέδιο καθώς και την pcb αποτύπωση του. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε έναν φορτιστή κινητού (1.5~2A) αυτοκινήτου για να το τροφοδοτήσετε με 5V. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε το LM7805!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε.

  • Arduino uno
  • 4 x WS2812 5050 RGB (πλακέτα με 8 rgb leds) 
  • Serial Bluetooth module (HC-06 ή HC-05) 
  • Αντιστάσεις ~270Ω, 10KΩ and 4.7KΩ 
  • Τρανζίστορ 2222Α NPN 
  • Breaboard και μερικά καλώδια

Το κύκλωμα σε breadboard:


Ακολουθήστε το με προσοχή. Τροφοδοσία παίρνουμε απ' την μπαταρία στο jack του arduino (ή στο Vin)

  • Γιατί έβαλες τρανζίστορ στην τροφοδοσία του Bluetooth;

    Δεδομένου οτι το σύστημα αυτό παίρνει τροφοδοσία απ' την μπαταρία του αυτοκινήτου θέλουμε να "μείνει ανοικτό" μόνο οτι είναι απαραίτητο όταν δεν το κινούμε. Το μόνο απαραίτητο είναι ο μικρο ελεγκτής. Τα led κλείνουν μόλις κλείσουν οι πόρτες, οπότε το μόνο που μένει είναι το bluetooth module. Χρησιμοποιώντας ένα τρανζίστορ μπορούμε να το ανοίγουμε και τα το κλείνουμε αυτόματα όταν ανοίγει κάποια πόρτα. Έτσι το σύστημα όταν έχουμε παρκαρισμένο το όχημα μας καταναλώνει μόλις 2mA.
  • Τι είναι αυτές οι αντιστάσεις πάνω δεξιά στο σχέδιο;

    Αυτός είναι ένας απλός διαιρέτης τάσης. Μας επιτρέπει να διαβάσουμε με ασφάλεια ένα σήμα 12V ρίχνοντας το στα 5V. ΜΗΝ αλλάξετε τις αντιστάσεις με άλλες! ΜΗΝ αλλάξετε την σειρά που έχουν τοποθετηθεί.
  • Πως σύνδεσες τα leds στο αυτοκίνητο;

    Πήρα ένα καλώδιο utp (lan, cat5e) το ξεγύμνωσα και χρησιμοποίησα 3 εσωτερικά καλώδια αφού μέτρησα τις αποστάσεις που θα τα τοποθετούσα στο αυτοκίνητο.

Ηλεκτρονικό σχέδιο



Βρείτε στο EasyEDA όλες τις πληροφορίες. Δείτε εδώ το σχηματικό και σε pcd.

Ο κώδικας

Εδώ θα βρείτε τον κώδικα με την χρήση του Codebender!

H Android εφαρμογή:



H εφαρμογή είναι δωρεάν και μπορείτε να την κατεβάσετε απ' εδώ ή απ' το κινητό σας αναζητώντας της ως "Bleutooth RGB"  - dev Next Prototypes. Μόλις την εγκαταστήσετε ανοίξτε τις ρυθμίσεις και κάντε τις αλλαγές όπως παρακάτω.


Το αποτέλεσμα


Καλή επιτυχία! 

Συντάκτης: Βασιλάκης Μιχάλης
www.ardumotive.com Το μεγαλύτερο ελληνικό site για το Arduino