SpeedTest - Μετρήστε την ταχύτητα της σύνδεσή σας

Μέτρηση της ταχύτητας στο ίντερνετ

Για να έχουμε μια σαφή εικόνα της ταχύτητας της σύνδεσης του ίντερνετ του σπιτιού μας, κυκλοφορούν εκεί έξω διάφορες online υπηρεσίες που ειδικεύονται σε αυτό. Πρώτη και καλύτερη είναι η Speedtest.net που σας παρέχει ένα όμορφο γραφικό περιβάλλον για να δείτε την ταχύτητα Download, Upload αλλά και το Ping.

Ping είναι ο αριθμός που μετριέται σε ms (millisecond) και πρακτικά σημαίνει την ποιότητα της ευρυζωνικής σας σύνδεσης, καθώς αναλύει το πόσο διάστημα παίρνει για ένα πακέτο δεδομένων να ταξιδέψει από τον υπολογιστή σας σε ένα διακομιστή στο Internet και πίσω ξανά. Όσο μικρότερο είναι, τόσο το καλύτερο. Για έναν απλό χρήστη, ping χαμηλότερο του 60 ms είναι καλό, για έναν Gamer όμως, πρέπει να έχει κάτω του 30 ms. 

Για αξιόπιστα αποτελέσματα

Για καλύτερα και αξιόπιστα αποτελέσματα, καλό θα ήταν να μην απασχολούμε το διαδίκτυο με τίποτα άλλο την στιγμή που κάνουμε το τεστ. Εμείς μόνο και η σελίδα που κάνει το τέστ. Επίσης, καλό θα ήταν να έχουμε συνδέσει τον υπολογιστή μας με καλώδιο ethernet και όχι με WiFi. Ως γνωστόν, υπάρχουν απώλειες αν χρησιμοποιούμε WiFi.


speedtest - dwrean.net


To speedtest.net είναι η μόνη σελίδα που διαθέτει ελληνικούς servers για να μετρήσουμε την ταχύτητα. Όσο πιο κοντά είναι οι servers που κάνουμε τον έλεγχο του speedtest, τόσο πιο σωστά θα είναι τα αποτελέσματα. Επομένως η καλύτερη λύση είναι το speedtest.net.

Αν θέλετε να μετρήσετε μόνο την ταχύτητα downloading, και δεν σας ενδιαφέρει κάτι άλλο, μπορείτε να το κάνετε με το Fast, ακόμα μία ιστοσελίδα που κάνει αυτή την δουλειά πολύ καλά και μπορείτε να δείτε γι αυτή σε άρθρο που κάναμε παλιότερα.

Πως κάνουμε μόνοι μας το SpeedTest

Τέλος, αν θέλουμε να κάνουμε μόνοι μας το speedtest χωρίς να εμπλέκουμε τρίτη υπηρεσία, μπορούμε να μεταβούμε σε ftp Ελληνικούς servers όπου μας δίνεται η δυνατότητα να κατεβάσουμε απευθείας μεγάλα αρχεία και να δούμε με πόση ταχύτητα κατεβαίνουν. Βέβαια, η ταχύτητα εμφανίζεται με MB/s (MegaBytes ανά δευτερόλεπτο) όπου θα πρέπει να το πολλαπλασιάσουμε με το 8 για να βρούμε τα Mbps (Megabits ανά δευτερόλεπτο).
Για παράδειγμα, εαν ένα αρχείο κατεβαίνει με ταχύτητα 1.0 MB/s απλά πολλαπλασιάζουμε με το 8 και το αποτέλεσμα είναι 1 Χ 8 = 8Mbps. δηλαδή η σύνδεσή μας είναι 8άρα!

Παρακάτω υπάρχει η λίστα με τους Ελληνικούς ISP παρόχους αλλά και από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο που διαθέτουν FTP servers και μπορείτε να κάνετε τα SpeedTest σας:


Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram