VirusTotal - Δωρεάν έλεγχος για μολυσμένα αρχεία από 63 διαφορετικά Antivirus

VirusTotal - Δωρεάν έλεγχος από 63 antivirus

Σκέψου ότι με μια κίνηση μπορείς να ελέγξεις εάν ένα αρχείο είναι μολυσμένο με ιό ή κάποιο malware και μάλιστα με τη συνδρομή 63 διαφορετικών Antivirus, ανάμεσά τους τα πασίγνωστα και αποτελεσματικά Eset Nod32, Kaspersky, Bitdefender, AVG, Avira, Avast, Comodo, Malwarebytes, McAfee, SUPERAntiSpyware, F-Secure και πολλά άλλα!

Όλα αυτά τα ωραία και συναρπαστικά πράγματα τα κάνεις χωρίς να κατεβάσεις τίποτα στον υπολογιστή σου, μιας και ο VirusTotal είναι online υπηρεσία και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανεβάσεις το αρχείο που έχεις προς εξέταση. Όταν το αρχείο ανέβει και έχει ξανά-ελεγχθεί από κάποιον άλλον χρήστη, το VirusTotal σε ενημερώνει πότε έγινε ο τελευταίος έλεγχος και ποια είναι τα αποτελέσματα. Αυτό γίνεται, για να γλιτώσεις χρόνο από έναν νέο έλεγχο. Εδώ που τα λέμε, αξίζει να ελέγχουμε ξανά το αρχείο, αφού ο χρόνος αναμονής δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Το VirusTotal είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούμε και εμείς, εδώ στο dwrean.net, όταν πρόκειται να σας παρουσιάσουμε κάποιο πρόγραμμα. 

Κατά τον έλεγχο ενός αρχείου, μπορεί να υπάρχουν και False Positives, δηλαδή λανθασμένοι συναγερμοί ότι πρόκειται για ιό. Αν το δεις αυτό σε λίγα antivirus ενώ όλα τα υπόλοιπα το βγάζουν καθαρό, συνήθως είναι καθαρό. Δηλαδή αν 2-3 Antivirus αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα και τα υπόλοιπα 60 το βγάλουν εντελώς καθαρό, δεν θέλει και πολύ σκέψη για την καθαρότητα του προγράμματος. Γιαυτό τον λόγο εξάλλου γίνεται ο έλεγχος από τόσα πολλά antivirus.

Επίσης προγράμματα που εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας, ή και scripts τα οποία επεμβαίνουν στο σύστημα για να αλλάξουν κάποια στοιχεία η να πειράξουν την Registry για παράδειγμα, πολλά Antivirus θα αντιδράσουν, αλλά να ξέρεις ότι αυτό είναι λογικό να γίνεται και σίγουρα αν το δεις σε εφαρμογή που παρουσιάσαμε εμείς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. 

Σημαντική προσθήκη είναι ότι εκτός από αρχεία που μπορούμε να ανεβάσουμε στο VirusTotal για έλεγχο, έχουμε την δυνατότητα να ελέγξουμε ολόκληρα Websites απλά βάζοντας το link της εκάστοτε ιστοσελίδας στο ανάλογο πεδίο και το VirusTotal αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.

►► Επισκέψου το VirusTotal

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης
Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal