Δωρεάν ή «σπασμένο» λογισμικό;

Δωρεάν ή πειρατικό πρόγραμμα;


Εδώ και αρκετά χρόνια που κάνω αυτή τη «δουλειά» στο dwrean.net, αντιμετωπίζω διάφορους χρήστες που έχουν την εντύπωση ότι ένα εμπορικό πρόγραμμα το οποίο αποκτούν με διάφορους μεθόδους, παρανόμως ή «σπασμένο» όπως λέμε στη γλώσσα μας, θα μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Η θέση μου σε αυτή την αντίληψη είναι κατηγορηματική και φυσικά δεν ενστερνίζομαι τέτοιου είδους ενέργειες.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν πρέπει να κατεβάζεις και να χρησιμοποιείς παράνομο λογισμικό. Θα σταθώ όμως σε δύο:

Ο πρώτος λόγος είναι ότι αν σου αρέσει πάρα πολύ ένα εμπορικό πρόγραμμα και κάνεις τη δουλειά σου με αυτό, καλύτερα να ανταμείψεις τον δημιουργό του και να το αγοράσεις. Πόσα προγράμματα αγοράζουμε στη ζωή μας; Ένα; δύο; Νομίζω ότι αξίζει να δαπανήσουμε ένα ποσό για να πληρώσουμε τους κόπους τους προγραμματιστή, και αν μη τι άλλο, μας έχει βοηθήσει να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ασφάλεια. Κατεβάζοντας ένα «σπασμένο» λογισμικό, ποτέ δε θα είσαι σίγουρος για το τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει. Διότι, φίλες και φίλοι, αυτός που «έσπασε» το πρόγραμμα, δε γνωρίζουμε τις προθέσεις του και τι σκοπό είχε. Για παράδειγμα, μπορεί να «φύτεψε» ένα malware μέσα στο πρόγραμμα και εσύ ο ευτυχισμένος που κατέβασες δωρεάν το πανάκριβο εμπορικό πρόγραμμα, όντας αδαής και ανυποψίαστος, συνεχίζεις την ηλεκτρονική σου ζωή κανονικά χωρίς προβλήματα (νομίζεις), ενώ το malware κάνει τη δουλειά του υποκλέπτοντας τους κωδικούς του e-banking σου κτλ.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα από τα πολλά που μπορούν να σου συμβούν, και το χειρότερο, να μην το πάρεις χαμπάρι ποτέ ή για να ακριβολογώ, θα το καταλάβεις όταν ο τραπεζικός σου λογαριασμός θα μειώνεται «χωρίς λόγο». Το χειρότερο είναι, ότι κάποιοι χρησιμοποιούν εμπορικά «σπασμένα» antivirus για τον υπολογιστή τους και χαίρονται γιαυτό. Αυτό που έχω πει και σε παλιότερο άρθρο, είναι σαν να έχεις την καλύτερη πόρτα ασφαλείας στο σπίτι σου αλλά να έχεις αφήσει το κλειδί... στη κλειδωνιά, που λέει και ένα παλιό λαϊκό άσμα.

Άρα, αν δεν θέλεις να δαπανήσεις χρήματα για κάποιο λογισμικό, υπάρχουν άπειρες δωρεάν λύσεις για να κάνεις τη δουλειά σου αξιοπρεπώς και πολλές φορές, ένα δωρεάν πρόγραμμα, καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες μας. Ακόμα και για επαγγελματικούς σκοπούς.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal