Χρήσιμα κόλπα με τη μηχανή αναζήτησης της Google

Χρήσιμα κόλπα για να ψάχνεις πιο έξυπνα στη μηχανή αναζήτησης της Google

Οι περισσότεροι από εμάς, χρησιμοποιούμε καθημερινά τη μηχανή αναζήτησης της Google. Είναι ίσως η σημαντικότερη σελίδα του διαδικτύου, καθώς και ο κύριος λόγος που σήμερα η εταιρία Google βρίσκεται στην παγκόσμια κορυφή των εταιριών πληροφορικής.

Το σημερινό μας άρθρο έχει στόχο να σε βοηθήσει παρουσιάζοντας έξι (6) τρόπους για να παίρνεις πιο έξυπνα, πιο εύκολα, και με μεγαλύτερη ακρίβεια τις πληροφορίες που θέλεις από την Google.

Τρικ Νο. 1: Ακριβείς Πληροφορίες

Για να περιορίσεις το λήμμα ή τη φράση που θέλεις και να πάρεις αποκλειστικά αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε τα εισαγωγικά (" ").

Για παράδειγμα, η φράση -Ο Τσίπρας είναι κωλοτούμπας- χωρίς εισαγωγικά, σου δίνει περίπου 139 χιλιάδες αποτελέσματα. Εάν όμως χρησιμοποιήσεις εισαγωγικά -"Ο Τσίπρας είναι κωλοτούμπας"- τα αποτελέσματα περιορίζονται μόλις στα 10, καθώς είναι μόνο όσα αποτελέσματα περιέχουν επακριβώς τη φράση που βάλαμε.

Τρικ Νο. 2: Εξαίρεσε το λήμμα που δε σε ενδιαφέρει

Πολλές φορές σε μία αναζήτηση μπορεί να εμφανίζονται συσχετιζόμενα αποτελέσματα. Ένα καλό παράδειγμα, είναι η αναζήτηση της φράσης -αγαπημένοι τραγουδιστές- όπου παρουσιάζονται χιλιάδες αποτελέσματα με διάφορους καλλιτέχνες.

Εάν θέλεις να εξαιρέσεις από τα αποτελέσματα κάποιον καλλιτέχνη που δεν σου αρέσει/αφορά, πληκτρολό΄γησε -αγαπημένοι τραγουδιστές-, το σύμβολο (-) και εν συνεχεία το όνομα αυτού που θέλεις να εξαιρεθεί (πχ αγαπημένοι τραγουδιστές -Πάολα).

Τρικ Νο. 3: Αναζήτησε πληροφορίες μόνο από έναν ιστότοπο

Εάν θέλεις να δεις τα αποτελέσματα μόνο από μία ιστοσελίδα, γράψε το λήμμα ή τη φράση που σε ενδιαφέρει και πρόσθεση τη λέξη "site:" και τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα που σε ενδιαφέρει.

Έτσι, εάν ψάχνεις όλες τις πληροφορίες της σελίδας dwrean.net για τον Google Chrome θα γράψεις -google chrome site:dwrean.net- και θα σου εμφανιστούν όλα τα άρθρα του dwrean.net που περιέχουν πληροφορίες για τον Google Chrome. 

Τρικ Νο. 4: Αναζήτηση σε συγκεκριμένα αρχεία

Εάν ενδιαφέρεσαι για αναζήτηση αποτελεσμάτων που υπάρχουν σε συγκεκριμένα αρχεία, τότε, στην αναζήτησή σου θα προσθέσεις τη λέξη "filetype:" και τον τύπο του αρχείου που σε ενδιαφέρει.

Έτσι, εάν θέλεις να δεις αποτελέσματα για τη φράση -κλασική λογοτεχνία- που να περιέχονται σε αρχεία pdf, θα πληκτρολογήσετε -κλασική λογοτεχνία filetype:pdf-.

Τρικ Νο. 5: Κομπιουτεράκι

Εάν θέλεις να κάνεις κάποια μαθηματική πράξη, η μηχανή αναζήτησης της Google σού προσφέρει μία υπερπλήρης αριθμομηχανή.

Πληκτρολόγησε στην αναζήτηση -αριθμομηχανή- ή -κομπιουτεράκι-. Μπορείς επίσης να πληκτρολογήσεις την αγγλική λέξη -calculator- ή Calc-, θα επιστρέψει το ίδιο αποτέλεσμα.

Τρικ Νο. 6: Ενημέρωση καιρού

Εάν θέλεις ενημέρωση για τον καιρό από οποιαδήποτε μεγάλη πόλη του κόσμου, αντί να ψάχνεις σε διάφορες ιστοσελίδες, μπορείς απλά να χρησιμοποιήσεις την αναζήτηση της Google.

Γράψτε -καιρός Εύοσμος-, θα σου εμφανιστούν οι τρέχουσες καιρικές συνθήκες για τον δήμο του Ευόσμου Θεσσαλονίκης, αλλά και η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης
Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal