Παναγιώτης Τριανταφύλλου - Συνέντευξη με τον δημιουργό του πρώτου Ελληνικού Μάνατζερ ποδοσφαίρου του 1994

Συνέντευξη με τον δημιουργό του πρώτου Ελληνικού Μάνατζερ!


Σήμερα, φίλες και φίλοι του dwrean.net, έχουμε την χαρά να συνομιλήσουμε με τον Παναγιώτη Τριανταφύλλου, τον δημιουργό του πρώτου Ελληνικού Μάνατζερ ποδοσφαίρου, το οποίο δημιουργήθηκε το έτος 1994 και έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε αποκλειστικά στο site μας!

Είκοσι ένα χρόνια μετά, ψάχνοντας στο διαδίκτυο, προσπάθησα να βρω κάποια κόπια του παιχνιδιού. Στάθηκα τυχερός, διότι μια μέρα ένας γνωστός, έστειλε το demo του συγκεκριμένου παιχνιδιού το οποίο και ανεβάσαμε στο site. Εδώ και κάποιες εβδομάδες, είχαμε την χαρά να μας στείλει ολόκληρο το παιχνίδι, και μάλιστα και μία ακόμα δεύτερη βερσιόν του (1996), ο ίδιος ο δημιουργός του! Έτσι λοιπόν, τον παρακαλέσαμε να μας απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις.

Κ.Ο= Κυριάκος Οικονομίδης
Π.Τ= Παναγιώτης Τριανταφύλλου

Κ.Ο: Γεια σου Παναγιώτη, χαίρομαι ιδιαίτερα για την σημερινή σου παρουσία εδώ, στο dwrean.net.

Π.Τ: Γεια σας και από μένα, και για μένα είναι χαρά

Κ.Ο: Ως πρώτη ερώτηση, θα ήθελα να μου πεις, είσαι επαγγελματίας προγραμματιστής ή το κάνεις από χόμπι;

Π.Τ: Την περίοδο που έφτιαξα το παιχνίδι ήμουν "μαθητευόμενος" στον προγραμματισμό, μετά σπούδασα, έγινα επαγγελματίας προγραμματιστής και τώρα είμαι στην εκπαίδευση.

Κ.Ο: Τι είναι αυτό που σε ώθησε ώστε να φτιάξεις το Ελληνικό Μάνατζερ, σε μια εποχή που στην Ελλάδα δεν ξέραμε καλά καλά τι θα πει ηλεκτρονικός υπολογιστής, πόσο μάλιστα, παιχνίδι Μάνατζερ ποδοσφαίρου;

Π.Τ: Εκείνη την περίοδο κυκλοφορούσε ένα παιχνίδι το "1-0" που ήταν και το πρώτο manager ποδοσφαίρου με το οποίο ασχολήθηκα και είχα "εθιστεί". Τότε είχα αρχίσει να μαθαίνω προγραμματισμό και έτσι μου ήρθε η ιδέα να κάνω και εγώ ένα τέτοιο παιχνίδι.

Κ.Ο: Πόσο καιρό σου πήρε ώστε να ολοκληρώσεις τα παιχνίδια; (εννοώ την 1η και 2η έκδοση)

Π.Τ: Δεν θυμάμαι ακριβώς αλλά το 1ο πρέπει να μου πήρε κάτι λιγότερο από χρόνο, ενώ το δεύτερο περίπου 1,5 χρόνο διότι κάπου στην μέση άλλαξα γλώσσα προγραμματισμού (από Quick Basic σε Pascal) και έπρεπε να το ξαναγράψω από την αρχή.


Η καρτέλα με τα πρωταθλήματα του 1ου Ελληνικού Μάνατζερ (1994)


Κ.Ο: Είχε επιτυχία εκείνο τον καιρό; Πούλησε;

Π.Τ: Για τα δεδομένα εκείνης της εποχής δεν έχω παράπονο μια χαρά τα πήγαν.

Κ.Ο: Από τεχνικής άποψης, ήταν δύσκολο να δημιουργηθεί ένα τέτοιο παιχνίδι;

Π.Τ: Δύσκολο δεν είναι τίποτα, αν ξέρεις τι να κάνεις :). Σίγουρα θέλει πολύ χρόνο, ενασχόληση και φαντασία.

Κ.Ο: Μπορείς να μας πεις κάποιο αστείο γεγονός κατά την διάρκεια της δημιουργίας του Ελληνικού Μάνατζερ; Κάποιο ευτράπελο ίσως;

Π.Τ: Κάτι αστείο δεν έχω να πω, εκτός ίσως από κάποια επώνυμα ποδοσφαιριστών που υπάρχουν μέσα στο παιχνίδι που όταν τα έψαχνα στις εφημερίδες για να τα προσθέσω, ίσως να ήταν λίγο αστεία :).

Κ.Ο: Μετά από 21 χρόνια, σκέφτεσαι να ασχοληθείς ξανά με την συγγραφή κώδικα και ίσως να δούμε κάποια βελτίωση του παλιού Ελληνικού Μάνατζερ;

Π.Τ: Μετά την 2η έκδοση του παιχνιδιού είχα ξεκινήσει να φτιάχνω την 3η έκδοση αλλά χάθηκε κάπου μεταξύ στρατού, σπουδών και δουλειάς και δεν το ολοκλήρωσα ποτέ. Κάποια στιγμή όταν θα έχω λίγο χρόνο μάλλον θα το ξαναπιάσω για να ολοκληρωθεί και η τριλογία :)



Η καρτέλα αγώνα, εδώ βλέπουμε όλο τον αγώνα πως εξελίσσεται! για την Ιστορία, ο ΠΑΟΚ έχασε από τον Οδυσσέα Κορδελιού με 5-2 σε αγώνα εκτός έδρας για την Γ' Εθνική κατηγορία


Κ.Ο: Βλέπω στο παιχνίδι, ότι εκτός από τα πρωταθλήματα (Α' Β' Γ' Δ' Εθνικής), υπάρχει και επιλογή να παίξεις ΠΡΟ-ΠΟ, ακόμα και Ιππόδρομο. Αυτό είναι μοναδικό  και δεν το έχω δει σε παρόμοια Ελληνικά Μάνατζερ. Πως σου ήρθε να προσθέσεις μια τέτοια επιλογή στο παιχνίδι;

Π.Τ: Το ΠΡΟ-ΠΟ ήταν μια προσθήκη που την έκανα έχοντας υπόψη κάτι αντίστοιχο που υπήρχε στο παιχνίδι "1-0" που προανέφερα. Σε εκείνο υπήρχε στοίχημα, εμείς εδώ τότε, το μόνο που ξέραμε ήταν το ΠΡΟ-ΠΟ, οπότε και το πρόσθεσα.

Κ.Ο: Στις μέρες μας, ο κυρίαρχος παίκτης στα παιχνίδια Μάνατζερ είναι το Football Manager. Ασχολείσαι με αυτό το παιχνίδι;

Π.Τ: Έχω ασχοληθεί παλιότερα, από τις πρώτες εκδόσεις (πριν καν ακόμα ονομαστεί football manager), πλέον θεωρώ ότι έχει ξεφύγει πάρα πολύ, με πάρα πολλές λεπτομέρειες και παραμέτρους που χάνεις τη μπάλα. Απαιτεί πολύ χρόνο και επειδή δεν έχω τόσο δεν έχω ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια.

Κ.Ο: Και μία τελευταία ερώτηση. Παίζεις ακόμα το δημιούργημά σου μετά από 21 χρόνια;

Π.Τ: Όχι δεν το παίζω ακόμα :) ή μάλλον....κατά καιρούς το βάζω να το θυμηθώ λίγο ( παίζω 2-3 χρονιές).

Κ.Ο: Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο και την διάθεση που επέδειξες ώστε να απαντήσεις στις ερωτήσεις μου αλλά και να μας διαθέσεις το Ελληνικό Μάνατζερ εντελώς δωρεάν!

Π.Τ: Εγώ σας ευχαριστώ που μετά από τόσο καιρό έμαθα ότι υπάρχουν κάποιοι που το ψάχνουν να το βρουν και το παίζουν ακόμα.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Google Plus