[How to]: Πως μπαίνω στο Router μου για να αλλάξω τον κωδικό του WiFi

Πως κάνουμε αλλαγή κωδικού του WiFi


Το να γνωρίζουμε την διαδικασία να μπαίνουμε στις ρυθμίσεις του ρουτερ μας είναι πολύ σημαντικό αλλά πολύς κόσμος το αγνοεί ή δε γνωρίζει τον τρόπο να το κάνει. Για να εισέλθουμε στο router μας χρειάζεται να πληκτρολογήσουμε στην μπάρα διεύθυνσης του browser μας τη διεύθυνση IP του Router.

Για να βρούμε την IP, ανοίγουμε τη γραμμή εντολών των Windows (CMD) και πληκτρολογούμε τη φράση «ipconfig» και πατάμε enter (Εικόνα 1). Τη γραμμή εντολών την ανοίγουμε ψάχνοντας στο search των Windows με την λέξη «CMD». (εικόνα 2)

Αλλάζω τον κωδικό του WiFi στο ρούτερ μου
Εικ. 1 - Βλέπουμε στο default gateway την διεύθυνση IP του Ρούτερ μας



Αλλάζω τον κωδικό του WiFi στο ρούτερ μου
Εικ. 2 - Τη Γραμμή Εντολών την ανοίγουμε κάνοντας αναζήτηση τη λέξη cmd



Στο παράδειγμα της εικόνας βλέπουμε τη διεύθυνση IP του δικού μου ρούτερ η οποία είναι η 192.168.2.1.

Ωραία λοιπόν, αφού γνωρίζουμε πλέον την IP του Router μας, την πληκτρολογούμε στην μπάρα διεύθυνσης του browser μας. Αυτό που βλέπουμε στη συνέχεια είναι μια σελίδα η οποία μας ζητάει username και password (Εικόνα 3).
Αλλάζω τον κωδικό του WiFi στο ρούτερ μου
Εικ. 3 - Εδώ βλέπουμε την αρχική σελίδα εισόδου του router μας


To username και Password, συνήθως τα βρίσκουμε στο κάτω μέρος του router ή και στο συμβόλαιο που υπογράψατε με τον πάροχό μας. Αν δεν είναι δυνατόν να τα βρούμε με τους παραπάνω τρόπους, υπάρχουν δύο ιστοσελίδες, όπου συναντάμε σχεδόν όλα τα router της αγοράς με τα user name τους και τα Passwords. Οι σελίδες αυτές είναι η RouterPasswords.com και η RouterIPAdress.com.



Αλλαγή κωδικού WiFI
Εικ.4 - Η σελίδα του routerpasswords.com


Αφού βρούμε τον κωδικό και μπούμε πλέον στις ρυθμίσεις, βλέπουμε ότι υπάρχει η επιλογή να αλλάξουμε τον εργοστασιακό κωδικό του ρουτερ μας. Κάθε μάρκα ρούτερ διαφέρει στο μενού της.


Αλλαγή κωδικού WiFI
Εικ.5 - Η καρτέλα όπου μπορούμε να αλλάξουμε τον κωδικό του WiFi

Στην εικόνα (5) που βλέπουμε πιο πάνω, είμαι στις ρυθμίσεις του δικού μου ρουτερ (NetFasteR), όπου η αλλαγή του κωδικού βρίσκεται στην καρτέλα WIRELESS και στην επιλογή Security.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι με τον ίδιο τρόπο και από άλλο μενού στις ρυθμίσεις του ρουτερ, μπορούμε να αλλάξουμε τον εργοστασιακό κωδικό εισόδου στο Ρούτερ. Ψάξε το λίγο στο δικό σου μηχάνημα και θα το βρεις εύκολα.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal