Προσομοιωτής για το Arduino uno - UnoArduSim


Στο σημερινό άρθρο μας θα δούμε το πρόγραμμα προσομοίωσης UnoArduSim. Αρκετοί απο εσάς με έχετε ρωτήσει στο παρελθόν αν υπάρχει κάποιος προσομοιωτής για το Arduino έτσι ώστε να μπορείτε να δοκιμάσετε τον κώδικα σας πριν κατασκευάσετε το κύκλωμα σας. Ψάξαμε και βρήκαμε το UnoArduSim, ένα πρόγραμμα το οποίο προσομοιώνει τον κώδικα όπως αυτός τρέχει μέσα στο Arduino uno. Είναι εύκολο στην χρήση του και φυσικά διατίθεται δωρεάν. Δεν περιλαμβάνει πολλά εξαρτήματα, ωστόσο έχει τα βασικά, όπως led, buttons, servo, dc motor, διακόπτες, buzzers καθώς και σειριακή οθόνη και γεννήτρια παλμών.

Κατεβάστε το πρόγραμμα απο εδώ

Θα κάνουμε την πρώτη μας προσομοίωση με ενα led που αναβοσβήνει ανά τρία δευτερόλεπτα. Κάντε copy paste το παρακάτω πρόγραμμα στο δεξί μέρος του UnoArduSim (διπλό κλικ και μετά save).



Στα δεξιά θα δείτε διάφορα led, στο κουτάκι του πρώτου led γράψτε το νούμερο 3. Το νούμερο αυτό δείχνει που είναι συνδεδεμένο το led μας σύμφωνα με τον κώδικα μας. Τέλος πατήστε Execute-Run για να τρέξετε το πρόγραμμα στον προσομοιωτή. 


Θα δείτε πως το led αναβοσβήνει κάθε τρία δευτερόλεπτα. Παρατηρήστε επίσης την ένδειξη 0/1 πάνω απ' το pin 3. Για να σταματήσετε την προσομοίωση πατήστε το εικονίδιο "Stop". Αν θέλετε να κάνετε αλλαγές στον κώδικα κάντε διπλό κλικ στο δεξί μέρος του προγράμματος και μετά τις αλλαγές save και yes στο επόμενο παράθυρο.

Στην περίπτωση που θέλετε να αλλάξετε τα εξαρτήματα σας επιλέξτε απ' το μενού Configure την επιλογή Ι/Ο Devices.


Δοκιμάστε να τρέξετε και άλλα προγράμματα απο διάφορα Arduino tutorials (δείτε εδώ). Πείτε μου πως σας φάνηκε στα σχόλια παρακάτω! Προσωπικά προτιμώ την λύση του breadboard, ωστόσο καμιά φορά όταν δεν έχεις κάποιο εξάρτημα και θες γενικότερα να δεις πως τρέχει ο κώδικας σου χρειάζεται ένας προσομοιωτής. 

Συντάκτης: Βασιλάκης Μιχάλης
www.ardumotive.com Το μεγαλύτερο ελληνικό site για το Arduino