To Linux έγινε 25 χρονών!


Την 25η  Αυγούστου, πριν από 25 χρόνια, το 1991, ο Linus Benedict Torvalds ενημέρωσε τους χρήστες του Minix στην ομάδα συζητήσεων comp.os.minix, ότι άρχισε την ανάπτυξη ενός νέου ελεύθερου λειτουργικού συστήματος σαν χόμπι.

Ορίστε και το μήνυμα:

«Γεια σε όλους εκεί έξω που χρησιμοποιούν Minix. Κάνω ένα (δωρεάν) λειτουργικό σύστημα (σαν χόμπι, δεν θα είναι μεγάλο και επαγγελματικό, όπως το GNU) για 386 (486) AT clone,», αναφέρει η ανακοίνωση. Δείτε εδώ και το αυθεντικό μήνυμα.O Λίνους Τόρβαλντς, δημιουργός του πυρήνα Linux

Ας δούμε όμως λίγο το ιστορικό του Linux

Το Linux (Λίνουξ) ή GNU/Linux (Γκνού/Λίνουξ), είναι ένα λειτουργικό σύστημα που αποτελείται από ελεύθερο λογισμικό. Η χρήση του είναι παρόμοια με αυτή του Unix, αλλά όλος ο πηγαίος κώδικας του έχει γραφτεί από την αρχή ως ελεύθερο λογισμικό υπό την ελεύθερη άδεια χρήσης GNU General Public License.

Το εγχείρημα GNU, που εκπόνησε ο Ρίτσαρντ Στάλλμαν το 1983, έχει ως στόχο την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου λειτουργικού συστήματος με ελεύθερο λογισμικό συμβατό με το Unix. Η ανάπτυξη του GNU ξεκίνησε το 1984, ενώ ο Στάλλμαν ίδρυσε το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού το 1985 και το 1989 εξέδωσε την άδεια χρήσης GNU General Public License (GNU GPL).


O Ρίτσαρντ Στάλλμαν, εμπνευστής του Ελεύθερου Λογισμικού και του GNU.

Στις αρχές του '90, είχε ολοκληρωθεί η ανάπτυξη χρήσιμων εργαλείων που απαιτούνται από ένα λειτουργικό (όπως βιβλιοθήκες, μεταγλωττιστές, επεξεργαστές κειμένου, κέλυφος, παραθυρικό περιβάλλον), αλλά είχε καθυστερήσει η ανάπτυξη βασικών και αναγκαίων εργαλείων όπως οι οδηγοί υλικού,  αλλά και ο πυρήνας του λειτουργικού.  Αυτή η καθυστέρηση ήταν που εξώθησε τον Φινλανδό Λίνους Τόρβαλντς να δημιουργήσει τον δικό του πυρήνα το 1991.

Ο Τόρβαλντς ξεκίνησε την ανάπτυξη ενός μη-εμπορικού λειτουργικού του το 1991 ενώ φοιτούσε ακόμα στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Εμπνεύστηκε από το λειτουργικό MINIX, που ήταν τεχνοτροπία Unix και άρχισε να αναπτύσσει τον πυρήνα που έγινε γνωστός ως πυρήνας Linux. Ο Τόρβαλντς αρχικά έγραφε προγράμματα που έτρεχαν και στο MINIX έως ότου το Linux έφτασε σε ένα στάδιο ανάπτυξης όπου δεν ήταν πλέον απαραίτητοι οι δεσμοί μεταξύ των δυο λειτουργικών.

Έπειτα, ο Τόρβαλντς αποφάσισε να αλλάξει την άδεια χρήσης, που μέχρι τότε δεν επέτρεπε την αναδιανομή για εμπορικούς σκοπούς, κάνοντας διαθέσιμο το Linux υπό την άδεια GNU GPL. Έτσι το GNU βρήκε έναν πυρήνα για να λειτουργήσει, και το Linux βρήκε έτοιμη μια μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων. Εντάσσοντας το εγχείρημά του στο GNU, η ανάπτυξη του Linux ήταν αλματώδης και γρήγορα ξεπέρασε το MINIX σε δημοτικότητα.
O Tux, το διάσημο πιγκουϊνάκι, σήμα κατατεθέν του Linux
Από την προσχώρηση του Linux στο GNU μέχρι σήμερα, χιλιάδες προγραμματιστές από όλο τον κόσμο συνεισφέρουν κώδικα και αναπτύσσουν από κοινού το Linux. Κάθε διανομή υποστηρίζεται από μια οργανωμένη κοινότητα χρηστών και προγραμματιστών, ενώ ορισμένες από τις διανομές υποστηρίζονται και από εταιρίες που πωλούν είτε εμπορικές εκδόσεις είτε τεχνική υποστήριξη για δωρεάν εκδόσεις.

Ο αρχικός κώδικας του Linux Kernel ήταν 10.000 γραμμές, ενώ τώρα πλέον ξεπερνάει τις 22 εκατομμύρια, με 5.000 εθελοντές και 500 εταιρίες να συνεισφέρουν στην εξέλιξη του ανοιχτού λειτουργικού. Μπορείτε να δείτε διάφορα στοιχεία πάνω στην εξέλιξη του Linux σε αυτό το επίσημο infographic από το Linux Foundation.

Μπορεί πολλοί από εσάς να μην έχετε δοκιμάσει ποτέ το Linux στον υπολογιστή σας εγκαθιστώντας κάποια διανομή, αλλά είμαι σίγουρος ότι το έχετε δουλέψει. Αρκεί να σημειώσουμε ότι το Android tablet ή το κινητό σας αξιοποιεί τον πυρήνα του Linux.

Εμείς να ευχηθούμε χρόνια πολλά στο Linux και ελπίζουμε να αυξηθούν οι χρήστες που το χρησιμοποιούν ως βασικό υπολογιστικό του σύστημα! Εδώ στο dwrean, έχουμε μια στήλη με Linux εφαρμογές αλλά και κάποιες διανομές.

Πηγή: wikipedia
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης