Οι διευθύνσεις του Youtube δεν εξαντλούνται ποτέ!


Το σύστημα αρίθμησης του Youtube είναι πραγματικά εντυπωσιακό και για να σας δώσουμε να καταλάβετε, ένα βίντεο που ανεβαίνει στο Youtube έχει έναν μοναδικό αριθμό, όπου αυτός ο αριθμός φαίνεται στο τέλος του url, μετά την φράση watch?v. Για παράδειγμα, ο αριθμός lG9vdUjXyLc (watch?v=lG9vdUjXyLc) που ακολουθείτε μετά, είναι μοναδικός.


Αν σας φαίνεται παράξενο που σε έναν αριθμό έχουμε περισσότερα γράμματα και λιγότερα αριθμητικά ψηφία, δείτε παρακάτω. Στο Youtube, ανεβαίνουν καθημερινά πάνω από 6.000.000  βίντεο και για να αποτρέψει η εταιρία τους μακρόσυρτους αριθμούς και τα όποια προβλήματα θα δημιουργούνται με αυτό (όταν εξαντλούνται τα νούμερα σε ένα υπολογιστικό σύστημα, μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα), δεν χρησιμοποιεί το δεκαδικό σύστημα αρίθμησης για τα βίντεο αλλά το Base-64 σύστημα, το οποίο αποτελείται από 64 ψηφία:

  • Τα 0-9, το λατινικό αλφάβητο με κεφαλαία γράμματα Α-Z, το λατινικό αλφάβητο με πεζά γράμματα a-z συν δύο επιπλέον σύμβολα, τα + και /. 


Με αυτόν τον τρόπο, και λιγότερα γράμματα θα βλέπουμε στα url των βίντεο, και για να εξαντληθεί η αρίθμηση θα πρέπει να περάσουν χιλιάδες χρόνια.

Επειδή όμως, δεν είμαι καλός στις αναλύσεις και ευτυχώς έχουμε τον φίλο Άγγελο Κυρίτση από το Pcsteps.gr, δείτε το υπέροχο άρθρο που έγραψε για το θέμα της αρίθμησης των url στο Youtube και μείνετε με ανοικτό το στόμα.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης