Θα εξετάζει τους ασθενείς με AIDS... ένα στικάκι!


Στο Λονδίνο ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Imperial Coollege σε συνεργασία με την εταιρεία ηλεκτρονικών DNA Electronics με επικεφαλή τον Γκράχαμ Κουκ, δημιούργησαν μια μικρή συσκευή και την τοποθετήσαν σε ένα στικάκι όπου χρησιμοποιεί μια σταγόνα αίματος για να ανιχνεύσει τον ιό του AIDS.

Το στικάκι στέλνει στον υπολογιστή τα αποτελέσματα μέσα σε 20 λεπτά, ενώ μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν πανάκριβος και πολύπολοκος εξοπλισμός και τα αποτελέσματα τα έπαιρνες σε 3 ημέρες.

Η εύχρηστη συσκευή είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί από τους ίδιους τους ασθενείς. Την αποτελεσματικότητα του τεστ δημοσίευσαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Scientific Reports» όπου δοκίμασαν 991 δείγματα αίματος με ποσοστό ακρίβειας 95%!

Οι επιστήμονες άρχισαν ήδη να διερευνούν κατά πόσο η ιδια η συσκευή θα ήταν δυνατόν να αξιοποιηθεί για την αναίχνευση και άλλων ιών όπως της Ηπατίτιδας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόεδρος ττης εταιρείας DNA Electronics είναι ο Ελληνοκύπριος Κρις Τουμάζου όπου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας.

σ.σ: Συνεχώς βλέπουμε ότι η συμβολή της τεχνολογίας στην ιατρική παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή της. Η τεχνολογία πρέπει να μπει σε όλα τα σπίτια ισότιμα, δεν χρειάζεται ορισμένοι να την αποτρέπουν απο την καθημερινότητά μας για λόγους που μόνο οι ίδιοι τους καταλαβαίνουν.

Πηγή: in.gr
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης