«Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας» - Δεν χρειάζεται να είσαι Αϊνστάιν για να την καταλάβειςΗ ειδική σχετικότητα ή ειδική θεωρία της σχετικότητας είναι η θεωρία που διατυπώθηκε από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1905 και εξετάζει φαινόμενα που βρίσκονται έξω από το πλαίσιο της άμεσης αντίληψής μας για τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Η εικόνα μας για τον κόσμο διαμορφώθηκε μέσα από την φυσιολογία των αισθήσεών μας μέσα από κάποια εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης. Όταν επιχειρούμε να θέσουμε υποθετικά ερωτήματα χρησιμοποιώντας την εικόνα που έχουμε για την καθημερινότητά μας σε φαινόμενα που δεν άπτονται αυτής, ενδέχεται να εμφανιστούν παραδοξότητες, όπως το παράδοξο των διδύμων και η διαστολή του χρόνου.

Στο παρακάτω βίντεο, ο Στέφανος από το κανάλι της «Καθημερινής Φυσικής», εξηγεί με  εκλαϊκευμένο και κατανοητό τρόπο την ειδική θεωρία της Σχετικότητας.

Ένα θα σας πω για να εντυπωσιαστείτε όπως εντυπωσιάστηκα και εγώ. Με το πείραμα της διαστολής του χρόνου, παρατηρούμε ότι το ρολόι του οδηγού ενός αμαξιού που ταξιδεύει με 80 km/s, λειτουργεί πιο αργά από κάποιο που είναι ακίνητο. Αν το ταξίδι διαρκούσε ένα χρόνο, στο τέλος του ο οδηγός θα είχε γεράσει λιγότερο κατά ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο! Επομένως παρ’ όλο που αυτό το φαινόμενο ισχύει πάντα η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται ποτέ να το παρατηρήσεις στην καθημερινότητά σου.

απολαύστε την ειδική θεωρία της σχετικότητας:
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram