Η ανυπαρξία δεν αποδεικνύεται και πως ξεχωρίζουμε την επιστήμη από τη βλακεία

Γιατί δεν αποδεικνύεται η ανυπαρξία και πως ξεχωρίζουμε την επιστήμη από την βλακεία


Αν δεν επαληθεύσουμε κάτι εμπειρικά, ό,τι και να σκεφτόμαστε, ό,τι και να "κατεβάσει" το μυαλό μας, δεν ισχύει. Αυτό λέγεται εμπειριοκρατία και πρόδρομος αυτής της σκέψης ήταν ο Αριστοτέλης. Σε αντίθεση με τον Καρτέσιο που πίστευε το αντίθετο. Δηλαδή έλεγε "σκέφτομαι, άρα υπάρχω", δηλαδή αν δεν το επαληθεύσω στο μυαλό μου, αυτό που βλέπω στην πραγματικότητα καλό θα ήταν να μην το πιστέψω.

Το ιδανικότερο όμως για την επιστήμη, πράγμα που ακολουθεί, είναι ότι πρέπει να υφίστανται και τα δύο. Δηλαδή να προηγείται η θεωρία ώστε να τεκμηριώνουμε στο μυαλό μας ότι αυτό ισχύει και μετά να μπαίνουμε στο εργαστήριο και να το επαληθεύουμε.

Ο Παναγιώτης Αποστολόπουλος Πέρρος, Δρ. Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέσα από το παρακάτω εκπληκτικό βίντεο, αναφέρει ότι τα τα δόγματα και οι προκαταλήψεις δεν πρέπει να εμπλέκονται στα πόδια της επιστήμης και μας αφηγείται ένα ωραιότατο παράδειγμα για το πως η ανυπαρξία δεν μπορεί να αποδειχθεί. 
Επίσης, κάνει λόγο για τη διαφορά της πραγματικότητας, επιστήμης και ηλιθιότητας και πως θα πρέπει να τα ξεχωρίζουμε.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram