[Επιστήμη & Λογική]: O θεός των κενών

Ο θεός των κενών


Η ιστορία των επιστημονικών ανακαλύψεων είναι τέτοια, που κάθε φορά που φτάνουμε σε σημείο να ερμηνεύουμε κάτι βάση επιστημονικών αποδείξεων, δεν σημαίνει ότι η έρευνα σταματάει εκεί. Δεν ανακαλύψαμε τα πάντα και σίγουρα υπάρχει κάποιο όριο. Δηλαδή, «μέχρι εκεί γνωρίζουμε», θα έλεγε ένας επιστήμονας. Οι άνθρωποι, και ειδικά οι θρήσκοι, έχουν την τάση να θεοποιούν το άγνωστο, δηλαδή αυτό που δεν γνωρίζουμε μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Όπως αναφέρει στο ενδιαφέρον βίντεο που ακολουθεί, ο διάσημος αστροφυσικός Neil deGrasse Tyson, «ακόμα και ο Νεύτωνας, ενώ είχε τους νόμους της βαρύτητας και εξηγούσε για τους πλανήτες χωρίς να αναφέρει ούτε μια στιγμή τον Θεό, έφτασε κάποια στιγμή στα όρια των εξισώσεων του, είπε δεν μπορώ να βγάλω άκρη, και εκεί, επικαλέστηκε τον θεό.»

Αυτό το φαινόμενο, δηλαδή το να επικαλούμαστε τον Θεό επειδή κάτι μας είναι άγνωστο, οι φιλόσοφοι το ονόμασαν «Ο θεός των κενών». Αυτά, και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα λογικής και επιστήμης, μπορείς να δεις στο βίντεο που ακολουθεί με τον αγαπημένο Neil deGrasse Tyson:

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram