Πως ήταν η ζωή χωρίς ρολόγια και ποιοι τα ανακάλυψαν

Πως ήταν η ζωή χωρίς ρολόγια

Πριν δημιουργηθούν τα ρολόγια, οι άνθρωποι για να μετρούν τον χρόνο χρησιμοποιούσαν τη θέση του ήλιου αλλά και εκφράσεις δανεισμένες από την καθημερινότητα  Για παράδειγμα, αντί να πουν «θα έρθω σε ένα τέταρτο», έλεγαν, «θα έρθω σ' ένα άρμεγμα αγελάδας». Διότι ήξεραν τον χρόνο που διαρκούσε ένα άρμεγμα.
Όπως και στις μέρες μας, λέμε για χάρη αστεϊσμού τη φράση «ένα τσιγάρο δρόμος», θέλοντας να τονίσουμε την κοντινή απόσταση. Κάποτε όμως, ήταν ο μοναδικός τρόπος να προσδιορίσουν οι άνθρωποι τον χρόνο.

Τα πρώτα τεχνητά ρολόγια εφευρέθηκαν στην Κίνα τον 8ο αιώνα και άρχισαν να διαδίδονται στην Ευρώπη τον 14ο. Η αλήθεια είναι ότι οι πρώτες προσπάθειες δημιουργίας ρολογιών ήταν αρκετά ανακριβείς. Στο επεισόδιο της σειράς «What the Fact» που ακολουθεί, ο Mikeius μας δείχνει πως ήταν η καθημερινότητα πριν τα ρολόγια και ποιοι ήταν οι άνθρωποι που την άλλαξαν. Απολαύστε το βίντεο:
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram