[16/11]: Σαν Σήμερα στον κόσμο της Τεχνολογίας και του Διαδικτύου

Σαν σήμερα στην Τεχνολογία


• Την 16 Νοεμβρίου του 1904 ο John Ambrose Fleming υποβάλλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ σε αυτό που ονομάζεται "βαλβίδα ταλάντωσης", το πρώτο παράδειγμα του σωλήνα κενού.
Οι σωλήνες κενού θα αποτελέσουν τη βάση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας για σχεδόν 50 χρόνια μέχρι την ανάπτυξη του τρανζίστορ. Η εφεύρεση του Fleming περιγράφεται ως μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην ιστορία της ηλεκτρονικής.



• Την 16 Νοεμβρίου του 1952, γεννιέται ο Σιγκέρου Μιγιαμότο, Ιάπωνας σχεδιαστής παιγνιδιών  γνωστός για τη δημιουργία του Super Mario και άλλων βιντεοπαιχνιδιών όπως το Donkey Kong, The Legend of Zelda, Star Fox κ.α




• Την 16 Νοεμβρίου του 1982, ο Steve Jobs γράφει μια επιστολή στην McIntosh Labs ζητώντας τα δικαιώματα χρήσης του "Macintosh" ως εμπορικό σήμα του υπολογιστή της Apple που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Η McIntosh Labs είναι μια εταιρία που δημιουργεί στερεοφωνικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας και ενώ ο Jef Raskin, δημιουργός του έργου Macintosh, έγραψε σκόπιμα το όνομα με γράμμα "a" για να διαφοροποιήσει τον υπολογιστή της Apple από τα ηχητικά προϊόντα της McIntosh, η αίτηση της Apple απορρίφθηκε δεδομένου πως φωνητικά ακούγεται το ίδιο με τα προϊόντα της McIntosh.




Ο Steve Jobs έγραψε αυτή την επιστολή με την ελπίδα να πάρει άδεια ή τουλάχιστον μια συμφωνία αδειοδότησης. Ο Gordon Gow, πρόεδρος της McIntosh Labs, επισκέφθηκε την έδρα της Apple για μια επίδειξη του προϊόντος της μετά τη λήψη της επιστολής. Ωστόσο, οι δικηγόροι της McIntosh ενημέρωσαν τον Gow να απορρίψει το αίτημα της Apple.
Μόλις τον Μάρτιο του 1983 η Apple εξασφάλισε άδεια χρήσης του ονόματος Macintosh.
Τελικά, το 1986, η Apple απέκτησε εξ ολοκλήρου το εμπορικό σήμα για ένα μη δημοσιευμένο και λογικά "ουσιαστικό" χρηματικό ποσό.


Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram