Το Πράσινο Βιβλίο (Green Book) - Δωρεάν η ταινία των τριών Όσκαρ

Το πράσινο βιβλίο

Η ταινία Το Πράσινο Βιβλίο ( Green Book), είναι βιογραφική δραματική κομεντί παραγωγής 2018 σε σκηνοθεσία Πίτερ Φάρελι. Η ταινία, που τοποθετείται στο 1962, είναι βασισμένη στη σχέση του πιανίστα της τζαζ Ντον Σίρλεϊ με τον σοφέρ του Τόνι Βαλελόνγκα. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Βίγκο Μόρτενσεν στο ρόλο του Τόνι Βαλελόνγκα, ο Μαχέρσαλα Άλι στο ρόλο του Ντον Σίρλεϊ και η Λίντα Καντερλίνι στο ρόλο της Ντολόρες, συζύγου του Βαλελόνγκα.

Για τη συγγραφή του σεναρίου βασίστηκαν σε γράμματα που ο Τόνι Βαλελόνγκα έγραψε στη σύζυγό του Ντολόρες, όσο συνόδευε τον Ντον Σίρλεϊ σε περιοδεία στον αμερικανικό νότο, καθώς και σε συνεντεύξεις του Σίρλεϊ. Ο τίτλος της ταινίας είναι εμπνευσμένος από το The Negro Motorist Green Book, τουριστικό οδηγό που γράφτηκε από τον Βίκτορ Χιούγκο Γκριν κατά τα μέσα του 20ου αιώνα και είχε σκοπό να πληροφορήσει τους Αφροαμερικανούς που ταξίδευαν στον αμερικανικό νότο σχετικά με τα ξενοδοχεία στα οποία τους επιτρεπόταν η διαμονή.

Υπόθεση έργου: 

Το 1962 ο Τόνι Βαλελόνγκα (Βίγκο Μόρτενσεν), ένας σκληροτράχηλος πορτιέρης, μένει άνεργος αφού το νυχτερινό κέντρο όπου εργάζεται κλείνει για ανακαίνιση. Μπαίνει στην διαδικασία να ψάξει για δουλειά και η καλύτερη προσφορά έρχεται από τον Αφροαμερικανό βιρτουόζο της τζαζ Ντον Σίρλεϊ (Μαχερσάλα Αλί), ο οποίος ζητάει από τον Τόνι να τον συνοδεύσει, εκτελώντας χρέη σοφέρ και σωματοφύλακα στην περιοδεία που πρόκειται να κάνει στον αμερικανικό νότο. 

Παρά το γεγονός ότι ο Τόνι δε συμπαθεί ιδιαίτερα τους μαύρους κι ούτε θέλει να εργάζεται για εκείνους, δέχεται τη δουλειά. Ο Σίρλεϊ προμηθεύει τον Τόνι με έναν τουριστικό οδηγό για Αφροαμερικανούς, στον οποίο αναγράφονται όλα τα ξενοδοχεία και εστιατόρια του νότου όπου επιτρέπεται η είσοδος στους μαύρους, προκειμένου το ταξίδι τους στο νότο να είναι ασφαλές. 

Δεδομένης της διαφορετικότητας μεταξύ του μορφωμένου και καλαίσθητου πιανίστα και του πεζού σοφέρ, το ταξίδι των δύο ανδρών φαίνεται στην αρχή να είναι καταδικασμένο να αποτύχει λόγω των διαφορετικών τους πεποιθήσεων πάνω στη ζωή. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους γίνονται μάρτυρες των φυλετικών και όχι μόνο διακρίσεων, που χαρακτηρίζουν τον αμερικανικό νότο της δεκαετίας του '60, μαθαίνουν να εκτιμούν ο ένας τα ταλέντα του άλλου και να αποδέχονται τη διαφορετικότητά τους και μια φιλία μεταξύ τους ανθίζει.

Βραβεία

Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου (Μαχέρσαλα Άλι), Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου (Πίτερ Φάρελι, Μπράιαν Χέιζ Κάρι & Νικ Βαλελόνγκα)

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη για δωρεάν προβολή στην υβριδική πλατφόρμα του ERTflix έως και την 10 Μαΐου 2021. 

• Δείτε την ταινία στο ERTflix ► Το πράσινο βιβλίο (Green Book)


Πηγή κειμένου: Wikipedia
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram