Μ2000 (Μαθητής 2000) 8.0 - Δωρεάν και ανοικτού κώδικα Ελληνική γλώσσα προγραμματισμού

Ο Γεώργιος Καρράς, δημιουργός της Ελληνικής εφαρμογής FotoDigitalLab5, μας προσφέρει μία Ελληνικότατη, δωρεάν και ανοικτού κώδικα γλώσσα προγραμματισμού!

Αναλυτικότερα:

Το Μ2000 είναι μια Ελληνική γλώσσα προγραμματισμού με δυνατότητες γραφικών, πολυμέσων, βάσεων δεδομένων. Βασίζεται στην απλότητα της Basic, με ολίγη Forth, και αντικείμενα.
Ο Διερμηνευτής Μ2000 Έχει όλες τις εντολές στα Ελληνικά και Αγγλικά. Περιλαμβάνεται ο πηγαίος κώδικας (σε VB6). Έχει πολλά στυλ προγραμματισμού, τμηματικός, διαδικαστικός και αντικειμενοστρεφής. Μπορεί να ελέγχει άλλες εφαρμογές όπως το  Word.

Τα προγράμματα τρέχουν σε περιβάλλον που είναι κοινό (με ίδιες φόρμες) σε όλα τα λειτουργικά (από XP και πάνω).Υποστηρίζεται το Unicode (αλλά όχι η γραφή από δεξιά προς τα αριστερά). Τα αρχεία της (κατάληξη gsb) μπορούμε να τα τρέχουμε με διπλό κλικ, Η γλώσσα μπορεί να ξεκινάει άλλες εφαρμογές. Είναι για χομπίστες, για όσους θέλουν να έχουν ένα εργαλείο να κάνουν μερικά προγράμματα για υπολογισμούς, αλλά και για διασκέδαση, αφού μπορεί κανείς να γράψει και παιχνίδια σε αυτήν.

Εγκατάσταση:
Το πρόγραμμα της γλώσσας m2000.exe τρέχει χωρίς πρόσθετες βιβλιοθήκες. (ότι χρειάζεται τα έχουν όλα τα λειτουργικά τύπου Windows, όπως το runtime της Visual Basic 6 και το ADO (για τις βάσεις δεδομένων). Μαζί βάζουμε και το Help2000.mdb το οποίο είναι αρχείο βοήθειας. Μπορούμε από πριν να εγκαταστήσουμε ως ριζικό το πιστοποιητικό ca.crt. ¨Ολα αυτά έρχονται σε ένα zip αρχείο από Dropbox όπου μπαίνουν τακτικά αναθεωρήσεις (με βελτιώσεις).  Κατεβάστε το στο τέλος που δίνουμε το donwload link

Για ιδέες, προγράμματα, και σχόλια δείτε εδώ.


Υπάρχει αγγλικό εγχειρίδιο το οποίο εμπλουτίζεται και πάντα θα βρίσκεται εδώ η τελευταία έκδοση.

Ετοιμάζεται αμέσως μετά και το Ελληνικό.
(υπήρχε παλαιότερο εγχειρίδιο για την 5.6 έκδοση αλλά η γλώσσα έχει αλλάξει δυο εκδόσεις) 
Έκδοση: 8.0
Μέγεθος: 1.9 MB
Λειτουργικό σύστημα: Windows All
Κατασκευαστής: Καρράς Γεώργιος
Πηγή: fotodigitalshop.com/m2000
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Download 
Αν διαπιστώσετε κάποιο λάθος στα download link που σας δίνουμε,παρακαλούμε να αναρτήσετε το πρόβλημα στα σχόλια του εκάστοτε θέματος για να το διορθώσουμε άμεσα.

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

 1. Το Download που έχετε κατεβάζει ένα αρχείο τύπου CAB και κάθε προσπάθεια προσπέλασής του μου ανοίγει το πρόγραμμα UnZip το οποίο μου λέει ότι η προσπέλαση του αρχείου δεν είναι δυνατή, θα σας παρακαλούσα να μου γράψετε πως μπορώ να χειριστώ το αρχείο CAB ώστε να έχω πρόσβαση στα αρχεία προγραμματισμού που λέτε ότι περιέχει. Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το αρχείο .cab μπορείς να το ανοίξεις με κάποιο πρόγραμμα αποσυμπίεσης (WinRAR, 7zip, κτλ). Αφού το ανοίξεις,μέσα έχει ένα αρχείο .SETUP.exe, όπου το τρέχεις και γίνεται η εγκατάσταση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Βγήκε έκδοση 8
  Με κλάσεις και αντικείμενα (ομάδες λέγονται στη Μ2000). Επίσης διαθέτει πια δικά της παράθυρα διαλόγου που έχουν την ιδιότητα να μεγενθύνονται (και το αντίθετο). Ο κώδικας είναι ανοικτός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλησπέρα Κύριε Καρρά. Δεν είναι εμφανή η νέα έκδοση όπως αναφέρετε στο σχόλιό σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Έκδοση 8.1.
  Ο αριθμός της έκδοσης αναγράφεται στο Blog στη δεξιά στήλη. Η νέα έκδοση major 8 minor 1 προσθέτει jagged πίνακες και μια λίστα αντιστοιχιών, που ονομάζεται Κατάσταση (inventory). Η Μ2000 έχει όλες τις εντολές σε δύο γλώσσες ελληνικά και αγγλικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Να και ένα βίντεο από την χρήση του GUI της Μ2000:

  https://www.youtube.com/watch?v=HAw7Ny1XaYI

  ΑπάντησηΔιαγραφή

- Εδώ μπορείτε να αφήσετε το σχόλιό σας μόνο Επώνυμα
- Απαγορεύονται τα Greeklish! Ο σχολιασμός πρέπει να είναι μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όσοι θέλετε να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα σχόλια που κάνετε, μην ξεχάσετε να τικάρετε το κουμπί "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις"