«R» - Δωρεάν εργαλείο για Στατιστική Ανάλυση και Γραφήματα

Δωρεάν γλώσσα προγραμματισμού για στατιστική ανάλυση

Η «R» είναι μια γλώσσα προγραμματισμού ανοικτού κώδικα και ένα περιβάλλον που παρέχει στον χρήστη τη δυνατότητα να κάνει υπολογιστική στατιστική και γραφήματα.
Παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να υλοποιηθεί μια στατιστική ανάλυση. Κάποια από τα εργαλεία αυτά είναι:

  • δημιουργία τυχαίων δειγμάτων
  • διακριτές και συνεχείς μεταβλητές (Poisson, Gamma, Exponential κτλ)
  • έλεγχοι υποθέσεων
  • στατιστικά τεστ (Kolmogorov-Smirnoff)
  • δημιουργία γραφημάτων (ιστόγραμμα, qq plot, pie chart, bar chart κτλ)

Είναι GNU λογισμικό, δηλαδή ο καθένας μπορεί να κάνει βελτιώσεις στον πηγαίο κώδικα της «R» και να τις δημοσιεύει και επίσης διανέμεται δωρεάν. Λόγω του ότι όλοι έχουν πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα της, έχουν γίνει πολλές βελτιώσεις από τότε που δημιουργήθηκε. Οι αρχικοί δημιουργοί ήταν οι Robert Gentleman και Ross Ihaka, αργότερα όμως συνέβαλλαν και άλλοι στην ανάπτυξη της.

Λόγω του ότι η «R» έχει πάνω από 15000 πακέτα, χρησιμοποιείται σε πολλούς επιστημονικούς τομείς. Κατ' αρχάς χρησιμοποιείται σε εταιρίες όπως οι Google, LinkedIn, Facebook που κάνουν ανάλυση δεδομένων. Επιπλέον χρησιμοποιείται και σε άλλους τομείς, όπως στα οικονομικά, στην αστρονομία, στην χημεία, στην φαρμακευτική, στην ιατρική, στο μάρκετινγκ κτλ. H «R» είναι διαθέσιμη εντελώς δωρεάν για Windows, Linux και Mac Λειτουργικά συστήματα. 

Έκδοση: 4.3.1
Μέγεθος: 62.3 MB
Λειτουργικό σύστημα: Windows All / Linux / Mac
Κατασκευαστής: R
Πηγή: r-project.org
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης
Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal