Rufus - Δωρεάν εργαλείο για να φτιάχνεις bootable στικάκια με το Λειτουργικό που θέλεις (Windows, Linux)


Rufus - Δωρεάν εργαλείο για να φτιάχνεις bootable στικάκια με το Λειτουργικό που θέλεις (Windows, Linux)


Το Rufus, είναι μία καταπληκτική «μικρή» και φυσικά δωρεάν εφαρμογή για Windows, ώστε να φτιάχνεις bootable usb sticks, δηλαδή να δημιουργείς εκκινήσιμα USB φλασάκια, τα οποία λέγονται εκκινήσιμα διότι ξεκινούν μαζί με τον υπολογιστή δημιουργώντας έτσι τη δυνατότητα εγκατάστασης ενός λειτουργικού συστήματος ή κάποιου εργαλείου Live disk όπως το Dr. Web Live Disk.

Παλιότερα, το κάναμε αυτό με τα DVD, θυμάστε ή είστε τίποτα Μιλένιαλ; Εδώ να πούμε πως υποστηρίζει οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα θέλεις να εγκαταστήσεις, είτε Windows είναι αυτό είτε Linux. 

Για να μπορέσεις να το δουλέψεις όμως, θα πρέπει να έχεις κατεβασμένο στον υπολογιστή την εικόνα (.iso) του λειτουργικού συστήματος που θέλεις να έχεις στο φλασάκι σου. 
Λόγω του ότι είναι δοκιμασμένο από πάρα πολλούς χρήστες, έχει δημιουργηθεί μια λίστα με τα iso που τρέχουν απροβλημάτιστα με το Rufus. Μερικά από αυτά είναι:

Arch Linux, BartPE/pebuilder, CentOS, Clonezilla, Debian, Fedora, Gentoo, GParted, Hiren's Boot CD, Kubuntu, Linux Mint, Manjaro Linux, OpenSUSE, Partition Wizard, Raspbian, TrueNAS CORE, Ubuntu, UEFI Shell, Ultimate Boot CD, Windows XP (SP2+), Windows Vista, Windows 7, Windows 8/8.1, Windows 10, Windows Server 2019, Windows 11 και άλλα πολλά. 

Ένα απαραίτητο λογισμικό, που θα πρέπει όλοι να έχουν στον υπολογιστή τους για να κάνουν τη δουλειά τους γρήγορα και απροβλημάτιστα. Το Rufus, είναι portable, δηλαδή δεν χρειάζεται εγκατάσταση και διαθέτει την Ελληνική γλώσσα στο μενού του. 

Έκδοση: 4.4
Μέγεθος: 1.4 MB
Λειτουργικό σύστημα: Windows All
Κατασκευαστής: Pete Batard/Akeo
Πηγή: rufus.ie
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal