Linux Lite - To λειτουργικό για παλιούς υπολογιστές και πως να το εγκαταστήσεις

Linux Lite - To λειτουργικό για παλιούς υπολογιστές


Αν θέλεις ένα απλό, σχετικά ελαφρύ λειτουργικό σύστημα, που να μοιάζει με τα Windows και να τρέχει απρόσκοπτα στον παλιό σου υπολογιστή, τότε το Linux Lite είναι μια ακόμη εξαιρετική λύση. Οι δημιουργοί της διανομής μάς δίνουν μίνιμουμ απαιτήσεις 700MHz επεξεργαστή και 768 MB μνήμη RAM. Οπότε καταλαβαίνεις ότι αρκετά παλιοί υπολογιστές θα τρέχουν άνετα στο Linux Lite.

Το Linux Lite είναι βασισμένο στη δημοφιλής διανομή Ubuntu 22.04.2 LTS και «τρέχει» το ελαφρύ γραφικό περιβάλλον του XFCE. Το LTS είναι τα αρχικά του Long Term Support, και σημαίνει ότι για αυτή την έκδοση θα παρέχονται ενημερώσεις και αναβαθμίσεις για 5 χρόνια από το ξεκίνημα της έκδοσης. Η συγκεκριμένη έκδοση (22.04.2 LTS) δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2022. 

Τώρα, αυτό που πρέπει να προσέξεις πριν κατεβάσεις τη διανομή, είναι ότι το Linux Lite διαθέτει μόνο 64bit εκδόσεις της διανομής, οπότε αν έχεις τόσο παλιό υπολογιστή με 32bit αρχιτεκτονική, δε θα μπορέσει να εγκατασταθεί. 

Αξίζει να δώσεις σημασία στον παρακάτω πίνακα που έκδωσε η επίσημη ιστοσελίδα, η οποία συγκρίνει τις απαιτήσεις των Windows 11 με αυτές του Linux Lite. Όπως θα διαπιστώσεις, οι διαφορές είναι χαώδης. 




Αν είσαι αρχάριος στο Linux, σου προτείνω έναν πολύ ωραίο οδηγό στα ελληνικά και μάλιστα με βίντεο, από το ελληνικό κανάλι στο Youtube με κωδική ονομασία «Kordmeister». Παρακολούθησέ το: 



Έκδοση: 6.4
Μέγεθος: 2.3 GB
Λειτουργικό σύστημα: Linux
Κατασκευαστής: linuxliteos.com
Πηγή: linuxliteos.com
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal