#41 Ρελέ - Οδηγίες ασφαλής χρήσεως - Ο κόσμος του Arduino


Στο προηγούμενο άρθρο μας γνωριστήκαμε με τον διακόπτη ρελέ και μάθαμε για τον τρόπο λειτουργίας του. Δεδομένου οτι πλέον έχουμε να κάνουμε με μεγάλο ρεύμα και υψηλή τάση είναι απαραίτητο να πάρουμε τα "μέτρα" μας ώστε να εξαλείψουμε τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

Δώστε προσοχή! 


Απ την στιγμή που συνδεθεί το ρελέ με το ηλεκτρικό ρεύμα απαγορεύεται να έρθετε σε επαφή - ακουμπήσετε - με το χέρι σας τους παρακάτω ακροδέκτες καθώς και αυτούς που βρίσκονται απ' την κάτω πλευρά


Μπορείτε εύκολα να το προσαρμόσετε πάνω σε ένα κομμάτι ξύλο ώστε να είναι σταθερό και να αποφύγετε να το πιάσετε απο κάτω. (!)


Φώτα

Αν θέλετε να ελέγξετε τα φώτα του δωματίου σας τότε θα πρέπει να κατεβάσετε την ασφάλεια απο τον πίνακα ασφαλειών του σπιτιού σας ΠΡΙΝ ξεκινήσετε την εργασία σας! Αφού κατεβάσετε την ασφάλεια δοκιμάστε αν όντως δεν περνάει ρεύμα και άρα δεν ανάβουν τα φώτα απο τον διακόπτη που υπάρχει ήδη.

Πρίζα

Αν θέλετε να βάλετε τον διακόπτη ρελέ σε μια παροχή ρεύματος, κοινώς πρίζα, τότε κατεβάστε την ασφάλεια και με ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι (ή μια ηλεκτρική συσκευή) δοκιμάστε και δείτε οτι όντως ΔΕΝ περνάει ρεύμα! Θυμηθείτε πως το ρελέ μπορεί να 'σηκώσει' μέχρι 10Α - 250V.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε κάποια σπίτια, ανάλογα τα "κέφια" του ηλεκτρολόγου που έκανε την εγκατάσταση, υπάρχει μια ασφάλεια που να ελέγχει κάθε δωμάτιο, άρα φώτα και πρίζες πάνε σε μια ασφάλεια και σε κάποια άλλα υπάρχει μια ασφάλεια για τις πρίζες και κάποια άλλη για τα φώτα. Στο δικό σας μπορεί μια ασφάλεια να έχει  φώτα ή πρίζες και σε άλλα δωμάτια. Γενικά υπάρχει ένα μπάχαλο, άρα είναι απαραίτητο να ελέγχετε είτε με το δοκιμαστικό κατσαβίδι τις πρίζες και καλώδια (ή με τους διακόπτες τα φώτα) οτι όντως έχει κοπεί η παροχή απ' την ασφάλεια που ρίξατε. Προτείνετε να κατεβάσετε τον γενικό πριν την εργασία σας.
Για έναν αρχάριο όλα αυτά μοιάζουν με βουνό, γι' αυτό τον λόγο στο επόμενο άρθρο θα σας δείξω πως μπορούμε να φτιάξουμε μια ασφαλής βάση πάνω στην οποία θα τοποθετήσουμε το ρελέ και το arduino μας.
Συντάκτης: Βασιλάκης Μιχάλης
www.ardumotive.com Το μεγαλύτερο ελληνικό site για το Arduino