[How to]: Απενεργοποίηση του κωδικού στο BIOS

Απενεργοποίηση του κωδικού στο BIOS

Θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλη ταλαιπωρία, αν κάποιος ξεχάσει τον κωδικό πρόσβασης του BIOS του. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δε θα μπορείς να αλλάξεις τίποτα στο BIOS, όπως η ενεργοποίηση ενός συγκεκριμένου υλικού (hardware), τον χρονισμό της CPU ή αλλαγή της σειράς της εκκίνησης (boot) του υπολογιστή σου.

Υπάρχουν πολλά tips που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για να λυθεί το θέμα, αλλά επέτρεψέ μου να σου πω την πιο κλασική μέθοδο:

Απλά αφαίρεσε την μπαταρία που βρίσκεται στη Motherboard (μητρική πλακέτα).
Η αφαίρεση της μπαταρίας θα προκαλέσει επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις της μνήμης του BIOS, όπερ σημαίνει, και απενεργοποίηση του κωδικού πρόσβασης της μνήμης του BIOS! αν δε γνωρίζεις που βρίσκεται αυτή η μπαταρία, να σου πούμε ότι μοιάζει με την μπαταρία ενός συνηθισμένου ρολογιού χειρός, βλέπε εικόνα πιο κάτω:

Απενεργοποίηση του κωδικού στο BIOS


Μπορείς να την αφαιρέσεις με ένα μικρό κατσαβίδι, αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ, πριν το κάνεις, αποσύνδεσε τον υπολογιστή από την πρίζα ώστε να αποφύγεις τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

Αφού αφαιρέσεις την μπαταρία, περιμένεις περίπου 20 λεπτά πριν την τοποθετήσεις ξανά στη μητρική πλακέτα. Μετά από αυτό, ενεργοποίησε τον υπολογιστή σου και λογικά θα διαπιστώσεις ότι ο κωδικός έχει εξαφανιστεί!
 
Αν για κάποιο λόγο δε λειτουργεί αυτή η μέθοδος, τότε ακολούθησε τα βήματα του υπερπλήρη οδηγού του PCsteps, με περισσότερες από μία λύσεις.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram