antiX - Μην πετάξεις το παλιό σου PC και βάλε αυτή τη διανομή Linux

antiX - Διανομή Linux για παλιούς υπολογιστές

Το antiX Linux είναι μια διανομή βασισμένη στο Debian, η οποία μπορεί να «παίξει» άνετα σε παμπάλαιους υπολογιστές. Και όταν λέμε παμπάλαιους το εννοούμε, διότι μπορεί να τρέξει σε μηχάνημα που έχει πάνω του μόλις 256 MB μνήμη RAM αλλά ενδείκνυται να έχεις 512 MB. 

Το antiX «μυρίζει» και λίγο Θερμαϊκό (όταν είναι καθαρός ε;), διότι πρόκειται για δουλειά ενός Βρετανού καθηγητή από την Θεσσαλονίκη.

Δες ένα ελληνικό βίντεο παρουσίασης



Γιαυτό λοιπόν, πάρε την μπουγάτσα και τον φραπέ σου, και μέχρι να τα καταναλώσεις θα έχεις εγκαταστήσει στο παλιό σου μηχάνημα αυτή την καταπληκτική διανομή, που συν τοις άλλοις είναι και όμορφη. Το antiX έρχεται με προεγκατεστημένες εφαρμογές (ανάλογα την έκδοση που θα επιλέξεις), απαραίτητες για τον μέσο χρήση. Νομίζω δεν θα συναντήσεις κανένα πρόβλημα.

Αυτή τη στιγμή, το antiX-23 με κωδική ονομασία «Arditi del Popolo» έρχεται με διαφορετικές εκδόσεις για 32bit και 64bit υπολογιστές:
 
  • Full έκδοση (1.7GB) - Κατάλληλο για τους περισσότερους χρήστες. Πολλές προεγκατεστημένες εφαρμογές και η καλύτερη υποστήριξη υλικού
  • Base έκδοση (1 GB) - Κατάλληλο για όσους θέλουν να προσαρμόσουν τι θα εγκατασταθεί.
  • Core έκδοση (520 MB) - Κατάλληλο για χρήστες με αυτοπεποίθηση που θέλουν να ξεκινήσουν από μια ελάχιστη εγκατάσταση, χωρίς γραφικό περιβάλλον
  • Net έκδοση (220 MB) - Κατάλληλο για προχωρημένους χρήστες

Όπως καταλαβαίνεις, η Full έκδοση αλλά και η Base, είναι αυτές που πρέπει να προτιμήσει κάποιος που είναι νεοεισερχόμενος στο Linux, ενώ οι επόμενες δύο εκδόσεις αφορούν αυτούς που «παίζουν» το Linux στα δαχτυλάκια τους. 

Έκδοση: 23
Μέγεθος: Ανάλογα την έκδοση
Λειτουργικό σύστημα: Linux
Κατασκευαστής: anticapitalista
Πηγή: sourceforge.net/projects/antix-linux
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal