[How to]: Πως θα δω την IP του υπολογιστή μου και του Router

Μαθαίνουμε να βρίσκουμε την IP του υπολογιστή μας και του Router


Όλοι πάνω κάτω ξέρουμε τι σημαίνει διεύθυνση IP ενός υπολογιστή αλλά υπάρχει πολύς κόσμος που δεν γνωρίζει ή αν γνωρίζει δεν ξέρει πως την βλέπει. Ας δώσουμε έναν ορισμό:

Μία διεύθυνση IP (Ip address - Internet Protocol address), είναι ένας μοναδικός αριθμός που χρησιμοποιείται από συσκευές για τη μεταξύ τους αναγνώριση και συνεννόηση σε ένα δίκτυο υπολογιστών που χρησιμοποιεί το Internet Protocol standard. Κάθε συσκευή που ανήκει στο δίκτυο - όπως επίσης δρομολογητές (routers), υπολογιστές, time-servers, εκτυπωτές, μηχανές για fax μέσω Internet, και ορισμένα τηλέφωνα - πρέπει να έχει τη δική της μοναδική διεύθυνση.

Μία διεύθυνση IP μπορεί να θεωρηθεί το αντίστοιχο μιας διεύθυνσης κατοικίας ή ενός αριθμού τηλεφώνου για έναν υπολογιστή ή άλλη συσκευή δικτύου στο Διαδίκτυο. Όπως κάθε διεύθυνση κατοικίας και αριθμός τηλεφώνου αντιστοιχούν σε ένα και μοναδικό κτίριο ή τηλέφωνο, μια IP address χρησιμοποιείται για τη μοναδική αναγνώριση ενός υπολογιστή ή άλλης συσκευής που συνδέεται στο δίκτυο.
Αφού μάθαμε τι είναι IP, ας δούμε τώρα πως θα δούμε την δική μας IP, αυτή του υπολογιστή μας αλλά και την διεύθυνση IP του router μας. Η διεύθυνση IP του router μας είναι πολύ σημαντική, διότι αν την γνωρίζουμε, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να "μπούμε" στις ρυθμίσεις του ρουτεράκι μας, για να δούμε διάφορες πληροφορίες όπως την ταχύτητα του download και το upload της σύνδεσής μας αλλά και να αλλάξουμε τον εργοστασιακό κωδικό (ώστε να αφήσουμε τον ενοχλητικό γείτονα χωρίς ίντερνετ)


Χρησιμοποιούμε τον συνδυασμό πλήκτρων Win+R για να ανοίξει το παράθυρο της εκτέλεσης και πληκτρολογούμε την εντολή cmd

Ξεκινώντας, θα πρέπει να ανοίξουμε την γραμμή εντολών των Windows. Χρησιμοποιούμε τον συνδυασμό πλήκτρων Win+R (όπου Win είναι το πλήκτρο με το λογότυπο των Windows, δίπλα στο πλήκτρο Alt) για να ανοίξουμε το παράθυρο της εκτέλεσης εντολών. Σε αυτό το παράθυρο γράφουμε "cmd" και πατάμε enter για να ανοίξει το παράθυρο της γραμμής εντολών (command prompt).


Αφού πληκτρολογήσαμε την εντολή ipconfig στη γραμμή εντολών, βλέπουμε την IP του υπολογιστή και του Router μας

Τώρα, απλά πρέπει να πληκτρολογήσουμε την εντολή ipconfig, πατάμε το enter και Voila! Εμφανίζονται πληροφορίες της Ip διεύθυνσης του υπολογιστή μας, όπως και η IP διεύθυνση του Router μας!

Καλή επιτυχία!

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης