[How to:] Το εντυπωσιακό πείραμα της πυκνότητας

Το εντυπωσιακό πείραμα της πυκνότητας


Πάμε να δούμε ένα πολύ ωραίο πείραμα, όχι τόσο τεχνολογικό αλλά έχει να κάνει με την φυσική και συγκεκριμένα με την πυκνότητα.

Στο πείραμα λοιπόν, χρησιμοποιείται ένα γυάλινο ποτήρι ως δοχείο και μέσα σε αυτό θα ρίξουμε τρία διαφορετικά υγρά: Σιρόπι, νερό και ελαιόλαδο. Όπως θα παρατηρήσετε, λόγω της διαφορετικής πυκνότητας των συγκεκριμένων υγρών, δημιουργούνται τρία διαφορετικά στρώματα από αυτά. Εντυπωσιακό ε;

Το καλύτερο έρχεται στη συνέχεια. Παίρνουμε 4 διαφορετικά στερεά αντικείμενα, που και αυτά έχουν διαφορετική πυκνότητα. Έναν μεταλλικό παξιμάδι, μία ρώγα σταφύλι, ένα πλαστικό καπάκι και ένα σφουγγαράκι.

Αν τα ρίξουμε αυτά μέσα στο ποτήρι με τα τρία διαφορετικά υγρά, θα παρατηρήσουμε ότι το κάθε ένα από αυτά τα στερεά δεν βουλιάζουν όλα στον πάτο του ποτηριού, αλλά αναλόγως την πυκνότητα σε σχέση με τα υγρά, αντιδρούν διαφορετικά. 

Βλέπετε ότι το μεταλλικό, λόγω μεγαλύτερη πυκνότητας απ' όλα τα υγρά πάει κατευθείαν στον πάτο. Το σταφύλι, έχει μικρότερη πυκνότητα από το σιρόπι και έτσι κάθεται στην επιφάνειά του κ.ο.κ. Δείτε το εντυπωσιακό πείραμα και δοκιμάστε το στο σπίτι σας!



Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Google Plus