[How to]: Πως κάνω επαναφορά συστήματος στα Windows

Επαναφορά Windows σε προηγούμενο χρόνο


Αντιμετωπίζετε δυσλειτουργία του υπολογιστή ύστερα από μια λανθασμένη ενέργειά σας ή κάποια αποτυχία σε ενημέρωση προγραμμάτων οδήγησης (drivers) ή ακόμα κάποιο λογισμικό που εγκαταστήσατε, σας δημιούργησε προβλήματα; Η επαναφορά συστήματος του υπολογιστή είναι μια χρήσιμη λειτουργία που πολλές φορές αποτελεί και σωτήρια! Έχω έρθει αντιμέτωπος με προβλήματα και αντί να κάνω φορμάτ, που είναι και η έσχατη λύση, κατάφερα μέσα από την επαναφορά του συστήματος να επαναφέρω στα φυσιολογικά του τον υπολογιστή μου. Η επαναφορά του συστήματος δεν είναι τίποτα άλλο από μια «βόλτα στο παρελθόν» ή αν θέλετε, «ταξίδι πίσω στο χρόνο» του υπολογιστή. Κάπως κινηματογραφικό φάνηκε αυτό αλλά έτσι είναι αφού επαναφέρουμε τον υπολογιστή σε προηγούμενη ημερομηνία και ότι μέχρι εκείνη την στιγμή είχαμε κάνει.


Για παράδειγμα, αν σήμερα δημιούργησα πρόβλημα στον υπολογιστή μου με μια λανθασμένη εγκατάσταση λογισμικού, με την επαναφορά μπορούμε να πάμε μια βδομάδα πίσω, και στην ουσία τα πράγματα στο PC θα είναι όπως ήταν τότε.

Βήματα

Βήμα 1ο

Αρχικά, θα ελέγξουμε αν είναι ενεργοποιημένη η προστασία συστήματος ώστε να μπορεί να γίνει η επαναφορά του συστήματος.Κάνουμε «δεξί κλικ στο start menu» της επιφάνειας εργασίας και επιλέγουμε το «Συστημα».

Βήμα 2ο

Στη συνέχεια, επιλέγουμε το «Ρυθμίσεις συστήματος για προχωρημένους» και μετά την «Προστασία συστήματος». (Εικόνα 1)

Εικ. 1

Εκεί, ελέγχουμε αν ο σκληρός δίσκος του συστήματος έχει ενεργή την προστασία, που μάλλον θα την έχει. Αν για κάποιον λόγο δεν είναι ενεργοποιημένη η προστασία, κάνουμε κλικ στις «Ρυθμίσεις παραμέτρων» και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέγουμε την ενεργοποίηση προστασίας συστήματος και πατάμε ΟΚ. (Εικόνα 2)

Εικ. 2

Σημείωση: Βέβαια, αν δεν είναι ενεργοποιημένη η προστασία, τότε δεν θα έχει δημιουργηθεί κάποιο σημείο επαναφοράς, γιαυτό καλό είναι να το τσεκάρουμε από τώρα για μελλοντική χρησιμοποίηση.
 

Βήμα 3ο

Εφόσον όλα είναι σωστά και έχουμε ενεργοποιημένη την προστασία του συστήματος, πατάμε το κουμπί «Επαναφορά συστήματος» και μας εμφανίζει ένα παράθυρο όπου βλέπουμε την/τις προτεινόμενες ημερομηνίες που μπορούμε να επαναφέρουμε το σύστημά μας. (εικόνα 3) Ακολουθούμε τις οδηγίες και επαναφέρουμε το σύστημά μας. Μην αγχώνεστε, όλα γίνονται αυτόματα από εκεί και πέρα.

Εικ. 3
Σημείωση: Εδώ να αναφέρουμε, ότι το σύστημα δημιουργεί αυτόματα σημεία επαναφοράς, συνήθως μετά από σημαντικά updates των Windows.

Βήμα 4ο

Αν θέλουμε όμως, για να είμαστε σίγουροι, να δημιουργήσουμε σήμερα ένα σημείο επαναφοράς, τότε μπορούμε να το πράξουμε πολύ εύκολα πατώντας από την καρτέλα της προστασίας συστήματος το κουμπί «Δημιουργία...» και στο παράθυρο που μας εμφανίζει να δώσουμε ένα όνομα στο σημείο επαναφοράς. (εικόνα 4)

Εικ. 4

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram