Το να ξέρουμε την διαδικασία να μπαίνουμε στις ρυθμίσεις του ρουτερ μας είναι πολύ σημαντικό αλλά πολλοί δεν το γνωρίζουν. Για να εισέλθουμε στο router μας χρειάζεται να πληκτρολογήσουμε στην μπάρα διεύθυνσης του browser μας τη διεύθυνση IP του Router.
Για να βρούμε την IP, ανοίγουμε τη γραμμή εντολών των Windows (Cmd) και πληκτρολογούμε τη φράση «ipconfig» και πατάμε enter (Εικόνα 1). Τη γραμμή εντολών την ανοίγουμε ψάχνοντας στο search των Windows με την λέξε «CMD». (εικόνα 2)
![]() |
Εικ. 1 - Βλέπουμε στο default gateway την διεύθυνση IP του Ρούτερ μας |
![]() |
Εικ. 2 - Τη Γραμμή Εντολών την ανοίγουμε κάνοντας αναζήτηση τη λέξη cmd |
Ωραία λοιπόν, αφού γνωρίζουμε πλέον την IP του Router μας, την πληκτρολογούμε στη μπάρα διεύθυνσης του browser μας. Αυτό που βλέπουμε στην συνέχεια είναι μια σελίδα η οποία μας ζητάει username και password (Εικόνα 3).
![]() |
Εικ. 3 - Εδώ βλέπουμε την αρχική σελίδα εισόδου του router μας |
![]() |
Εικ.4 - Η σελίδα του routerpasswords.com |
Αφού βρούμε τον κωδικό και μπούμε πλέον στις ρυθμίσεις, βλέπουμε ότι υπάρχει η επιλογή να αλλάξουμε τον εργοστασιακό κωδικό του ρουτερ μας. Κάθε μάρκα ρούτερ διαφέρει στο μενού της.
![]() |
Εικ.5 - Η καρτέλα όπου μπορούμε να αλλαξουμε τον κωδικό του WiFi |
Στην εικόνα (5) που βλέπετε πιο πάνω, είμαι στις ρυθμίσεις του δικού μου ρουτερ (NetFasteR), όπου η αλλαγή του κωδικού βρίσκεται στην καρτέλα WIRELESS και στην επιλογή Security.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι με τον ίδιο τρόπο και από άλλο μενού στις ρυθμίσεις του ρουτερ, μπορούμε να αλλάξουμε τον εργοστασιακό κωδικό εισόδου στο Ρούτερ. Ψάξτε το λίγο στο δικό σασ μηχάνημα και θα το βρείτε εύκολα.
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης
3 Σχόλια
Καλημέρα Κυριάκο.Μια ερώτηση.Έχω 2 pc στο σπίτι.Θα μπω από τον έναν κ θα αλλάξω τον κωδικό με τα βήματα που λες.Δεν θα χρειαστεί να μπω κ από τον άλλον;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι, εφόσον χρησιμοποιείς ένα ρούτερ δεν χρειάζεται να το κάνεις και στα δύο PC, στην ουσία αυτό που κάνουμε είναι να μπούμε στο ρούτερ και να αλλάξουμε τους κωδικούς, το PC είναι το μέσο για να το κάνουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφή- Εδώ μπορείτε να αφήσετε το σχόλιό σας μόνο Επώνυμα
- Απαγορεύονται τα Greeklish! Ο σχολιασμός πρέπει να είναι μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες!
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όσοι θέλετε να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα σχόλια που κάνετε, μην ξεχάσετε να τικάρετε το κουμπί "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις"