#54 Arduino και αισθητήριο μέτρησης υγρασίας χώματος

Στο άρθρο αυτό θα δούμε πως μπορούμε με έναν ειδικό αισθητήρα και με την βοήθεια του Arduino να μετρήσουμε πολύ εύκολα την υγρασία του χώματος στο οποίο αναπτύσσεται το αγαπημένο μας λουλούδι. Ο αισθητήρας αυτός μπορεί να μας ειδοποιήσει πότε το φυτό μας χρειάζεται πότισμα. Προτείνετε η χρήση σε μικρές γλάστρες. Το ποσοστό υγρασίας του χώματος θα το εκτυπώνουμε στην σειριακή οθόνη κάθε δυο δευτερόλεπτα.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

Το κύκλωμα:


Ο κώδικας:

Εδώ θα βρείτε τον κώδικα με την χρήση του Codebender! ​ 

Για όσους δεν ξέρουν τι είναι το Codebender, πρόκειται για το online Arduino IDE το οποίο σας δίνει την δυνατότητα να προγραμματίσετε το Arduino σας μέσα απ' τον browser σας! Πίο εύκολο δεν γίνεται! Δοκιμάστε το πατώντας το πράσινο κουμπί "Run on Arduino"! Μπορείτε επίσης να κάνετε αλλαγές πατώντας το κουμπί "Edit". 

Ο κώδικας περιέχει όλα τα σχόλια που χρειάζονται για την κατανόηση του.


Τοποθετήστε τον αισθητήρα μέσα στο χώμα (προσοχή! μην τον θάψετε... τα καλώδια και οι ακροδέκτες πρέπει να είναι απ' έξω). Πατήστε Connect στην σειριακή οθόνη του Codebender παρακάτω και δοκιμάστε να ρίξετε λίγο νερό στο χώμα. Δείτε πως η τιμή διαφοροποιείται καθώς βρέχετε το χώμα.



Συνδυάστε τον κώδικα σας με τον οδηγό του buzzer έτσι ώστε το Arduino να σας ειδοποιεί όταν το φυτό σας χρειάζεται πότισμα!

Συντάκτης: Βασιλάκης Μιχάλης
www.ardumotive.com Το μεγαλύτερο ελληνικό site για το Arduino