[How to]: Πως να προφυλάξετε τον εαυτό σας και τα παιδιά από προσβλητικό περιεχόμενο μέσω Ίντερνετ


Επειδή όλα τα πράγματα στο διαδίκτυο δεν είναι αγγελικά πλασμένα και μπορεί να έρθετε εσείς ή και τα παιδιά σας αντιμέτωποι με προσβλητικό περιεχόμενο, ο τρόπος ο οποίος θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε προσβολές που παραβιάζουν τα κοινωνικά, θρησκευτικά πρότυπα ή και τις οικογενειακές αξίες, αναφέρονται στο παρακάτω άρθρο από το Internet-safty.sch.gr

Το ακατάλληλο υλικό μπορεί να είναι βίαιο, σεξουαλικά προκλητικό ή να προάγει μη ασφαλείς συμπεριφορές, όπως διατροφικές διαταραχές. Μπορεί επίσης να προάγει και να περιγράφει επικίνδυνες ή εγκληματικές δραστηριότητες, ή να προάγει ακραίες πολιτικές ή φυλετικές απόψεις. Κάποιο από το υλικό αυτό μπορεί να είναι απαγορευμένο ή ακόμη και παράνομο. Το ακατάλληλο περιεχόμενο μπορεί να αναστατώσει ή να ενοχλήσει τα παιδιά και τους εφήβους ή να τους παρέχει εικόνες και αντιλήψεις που οι γονείς τους πιστεύουν ότι δεν είναι ακόμη έτοιμα να εξερευνήσουν. Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να αναζητήσουν ακατάλληλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο ή να τους παραπέμψουν άλλοι σε τέτοιο, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή υπηρεσιών άμεσων μηνυμάτων (Ιnstant Μessaging).

Μπορούν επίσης να βρεθούν τυχαία αντιμέτωπα με τέτοιο περιεχόμενο ενεργοποιώντας κάποιο σύνδεσμο μέσα σε ένα δικτυακό τόπο, λαμβάνοντας απρόσμενα αποτελέσματα από κάποια αναζήτηση, ανοίγοντας μηνύματα spam ή αναδυόμενα παράθυρα (pop-up) ή τέλος πληκτρολογώντας λανθασμένα διευθύνσεις ή όρους στις μηχανές αναζήτησης.

Τα κινητά τηλέφωνα με δυνατότητες διαδικτύου προσφέρουν 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα πρόσβαση στο διαδίκτυο γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο της έκθεσης σε ακατάλληλο περιεχόμενο.

Περισσότερες υποδείξεις για τα παιδιά και τους εφήβους σας

  • Σκεφτείτε πριν δημοσιεύσετε. Περιεχόμενο που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο μπορεί να μείνει εκεί για πάντα. Μπορείτε να το αναρτήσετε αλλά δεν μπορείτε να το καταργήσετε.
  • Δεν είναι όλοι οι δικτυακοί τόποι καλοί: αν επισκεφτείτε ένα δικτυακό τόπο και αισθανθείτε άβολα, εγκαταλείψτε τον αμέσως κάνοντας κλικ στην «επιστροφή» (back) ή κλείστε το πρόγραμμα πλοήγησης.
  • Να θυμάστε, δεν είναι όλοι στο διαδίκτυο αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι.
  • Μην ανοίγετε συνημμένα αν δεν γνωρίζετε τον αποστολέα. Μην αναστατώνεστε, μιλήστε με έναν ενήλικο που εμπιστεύεστε αν κάποιος σας έστειλε περιεχόμενο που σας έκανε να αισθανθείτε άβολα ή σας ανησύχησε, ή αν δημοσιεύσατε κάτι που νομίζετε ότι δεν έπρεπε. Ίσως μπορείτε να κάνετε κάποιες ενέργειες που θα διορθώσουν την κατάσταση.

Αν είδατε κάτι που σας ενόχλησε στο διαδίκτυο και χρειάζεστε βοήθεια για να το χειριστείτε, επικοινωνήστε με την Ελληνική Ανοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο Safeline. Η SafeLine αποτελεί μία από τις τρεις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα πλαίσια του προγράμματος πλαισίου Safer Internet. Οι άλλες δύο δράσεις είναι: η Saferinternet.gr, Δράση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης και η ΥποΣΤΗΡΙΖΩ, Γραμμή Βοηθείας 80011 80015.

Πηγή 
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης