«Χρήσιμες Συμβουλές»: Η Αγορά Ενός SmartphoneΗ αγορά ενός κινητού αποτελεί για άλλους μια εύκολη υπόθεση και για κάποιους άλλους μια αρκετά δύσκολη. Το κινητό αποτελεί μια συσκευή η οποία αποτελεί απαραίτητο κομμάτι της καθημερινής ζωής μας και είναι εξίσου αναγκαίο και χρήσιμο. Έτσι η επιλογή του θα πρέπει να γίνεται με κάποια κριτήρια ώστε να μην το μετανιώσουμε αργότερα.

Πάμε να δούμε μερικά κριτήρια που θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε τη νέα μας συσκευή.

- Τι χρήση θέλουμε να κάνουμε με το κινητό μας;

Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι σκέφτονται "Τι χρειάζομαι τώρα;" με αποτέλεσμα σε 6 μήνες το κινητό και οι δυνατότητες του να μην αρκούν. Έτσι οι σωστές ερώτησεις είναι "Τι χρειάζομαι τώρα; Θα χρειάζομαι το ίδιο και σε 6 μήνες; Το θέλω ως απλό τηλέφωνο; Θέλω να μπορώ να βγάλω μια φωτογραφία καλής ποιότητας; Χρειάζομαι να μπορώ να εγκαταστήσω τις νέες επαγγελματικές εφαρμογές χωρίς να έχω έγνοια αν το κινητό μου θα τις αντέξει;".

1) Απλή Χρήση
Όταν λέμε απλή χρήση εννοούμε απλή χρήση. Αυτό σημαίνει τηλέφωνο, μηνύματα, απλή περιήγηση στο Διαδίκτυο, και έλεγχος των e-mails.

Σαφώς, με αυτό το τηλέφωνο δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε εφαρμογές όπως το viber ή να περιμένετε θαύματα από το GPS ή να βγάζετε τρομερές φωτογραφίες ή το κινητό να μην κολλάει. Εδώ κριτήριο είναι σαφώς το κόστος. Ένα τέτοιο τηλέφωνο έχει μικρό κόστος και μπορείτε να βρείτε ικανοποιητικές συσκευές από 60 ευρώ. Θα σας πρότεινα να αποφύγετε τις συσκευές που έχουν 512MB RAM.


2) Επαγγελματική Χρήση
Επαγγελματική χρήση σημαίνει ότι έχουμε μια συσκευή η οποία θα αποτελεί και κομμάτι της δουλειάς μας. Πέρα της χρήσης του ως τηλέφωνο μέσω του κινητού μας θα μπορούμε να δημιουργούμε αρχεία, να φτιάχνουμε παρουσιάσεις, να δημιουργούμε σχέδια και μακέτες και πάει λέγοντας καθώς επίσης και αρκετά καλό GPS. 

Εδώ να σημειώσουμε το εξής. Ως επαγγελματική χρήση λογίζεται η χρήση στην οποία ο χρήστης θα πρέπει να κατεβάσει εφαρμογές στις οποίες θα δουλεύει και όταν βρίσκεται εκτός γραφείου. Δεν μιλάμε για το διάβασμα των e-mails και την αναζήτηση στο διαδίκτυο. Το τελευταίο κατατάσσεται αναλόγως στην απλή χρήση και στην μέτρια χρήση.

Προτεινόμενα Χαρακτηριστικά:
- Επεξεργαστής: 4πύρηνος και άνω, 3GB RAM, (τουλάχιστον) 1800MHz και άνω
- Οθόνη: 5" και άνω
- Χωρητικότητα: 32Gb

3) Χρήση Gaming
Και εδώ ερχόμαστε σε μια άλλη κατηγορία χρηστών, τους gamers. Φυσικά δεν μιλάμε για αυτούς που θέλουν να παίζουν Candy Crush αλλά για χρήστες οι οποίοι παίζουν παιχνίδια που απαιτούν καλά γραφικά, γρήγορο επεξεργαστή, καλή οθόνη και φυσικά μεγάλη χωρητικότητα μπαταρίας.

Προτεινόμενα Χαρακτηριστικά:
- Επεξεργαστής: 4πύρηνος και άνω, 2GB και άνω RAM (ανάλογα τα games), 1700MHz και άνω (ανάλογα τα games)
- Οθόνη: 5" και άνω. 400ppi και άνω. Ιδανική ανάλυση 1440x2560
- Μπαταρία: 3000mAh και άνω
4) Social Media - Camera
Με τα social media να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας πολλοί είναι πλέον οι χρήστες που θέλουν μια συσκευή η οποία θα τους κρατάει "συνδεδεμένους". Τι πρέπει να έχει αυτό το κινητό πάνω από όλα; Καλή κάμερα! Και φυσικά καλή Selfie κάμερα.

Το γεγονός ότι ένα κινητό μπορεί να έχει καλή κύρια κάμερα δεν σημαίνει ότι θα είναι το ίδιο καλή και η μπροστινή του κάμερα. Έτσι αν θέλετε απλώς να βγάζετε φωτογραφίες τοπία, στιγμές, άλλους, ζωάκια και τα λοιπά μπορείτε να δώσετε έμφαση κυρίως στην Κύρια κάμερα του κινητού. Αν όμως λατρεύετε τις selfie τότε θα πρέπει να δώσετε βάση και στην μπροστινή κάμερα.

Εδώ να σημειώσουμε ότι στην κάμερα δεν παίζουν ρόλο μόνο τα MP αλλά και ο φακός και το διάφραγμα. Αυτό το f κάτι που βλέπετε πολλές φορές. Όσο πιο μικρός είναι ο λόγος τόσο το καλύτερο. Πχ ένα κινητό με κάμερα 13MP και διάφραγμα f1.8 είναι καλύτερο από ένα άλλο με κάμερα 15MP και διάφραγμα f2.2. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι η Apple που έχει μία από τις καλύτερες κάμερες έχει κάμερα 12MP μόνο.

Προτεινόμενα Χαρακτηριστικά:
- Επεξεργαστής: 4πύρηνος, 2GB RAM, 1300MHz και άνω.
- Οθόνη: 4,5" και άνω
- Camera: 13MP κύρια, 8MP selfie
- Χωρητικότητα: 16GB


- Πόσα χρήματα μπορώ να διαθέσω;

Με την έξαρση της τεχνολογίας μπορεί κανείς να βρει ένα καλό κινητό σε μια ικανοποιητική τιμή. Οι συσκευές που υπάρχουν στην αγορά είναι για όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια και τις τσέπες.

Ένα καλό κινητό πλέον μπορεί να κοστίζει μεταξύ 200 - 400 ευρώ, ενώ ένα κινητό για πολύ απλή χρήση μπορεί να κοστίσει κάτω από 100 ευρώ. Τα κινητά από 500 ευρώ και πάνω εννοείται ότι θεωρούνται ναυαρχίδες.


- Ποια μάρκα να διαλέξω;

Η αλήθεια είναι ότι η Samsung και η Apple έχουν πάρει τόσο μεγάλο μερίδιο στην διαφιμηστική πίτα που υπάρχει πολύς κόσμος ο οποίος είτε ξέρει μόνο αυτές τις 2 εταιρίες είτε θεωρεί ότι οι άλλες είναι πολύ κατώτερες και τις σνομπάρει με αποτέλεσμα να πληρώνει παραπάνω πολλές φορές μια συσκευή η οποία σε μια άλλη εταιρία να είναι πολύ φθηνότερη.

Αξίζουν μόνο αυτές οι 2; Όχι. Δείτε μόνο τι συμβαίνει με το Note 7 της Samsung και θα καταλάβετε ή τα προβλήματα οθόνης του iPhone για τα οποία η Apple δεν αναλαμβάνει καν την ευθύνη.

Υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες εταιρίες στην αγορά. Η Huawei που πολλοί στην Ελλάδα προφέρουν ως Χαβάη είναι 3η παγκοσμίως σε πωλήσεις. Η Xiaomi είναι μια νέα εταιρία με απίστευτα χαρακτηριστικά στις συσκευές της σε σχέση με το κόστος τους και το ίδιο ισχύει και για την Meizu. Η HTC έχει κινητά τα οποία εντυπωσιάζουν. Η LG είναι μια αξιόπιστη εταιρία. Δυναμική είσοδο έχει κάνει και η Lenovo και φυσικά δεν μπορεί να μείνει στην άκρη και η Sony με αρκετές αδιάβροχες συσκευές.

Κάθε μια έχει τα καλά της, έχει τα κακά της. Ο χρήστης θα πρέπει να διαλέγει κινητό με βάση τις δυνατότητες, τα χαρακτηριστικά, την απόδοση της συσκευής και μετά την ΜΟΣΤΡΑ!


- Ποιο λειτουργικό να επιλέξω;

Τα λειτουργικά, τα βασικά, για την ώρα είναι 3: Android, iOS, Windows Phone. Το Android είναι το OS που έχουν οι περισσότερες συσκευές. Είναι πιο ευκολόχρηστο σε ότι αφορά την μεταφορά δεδομένων από και προς τον υπολογιστή και φυσικά έχει περισσότερες δωρεάν εφαρμογές. Από την άλλη υπάρχει το iOS που βλέπουμε στις συσκευές της Apple και μόνο. Το iOS παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια σε πολλούς τομείς, είναι γρήγορο, ευκολόχρηστο αλλά μην ξεχνάμε ότι το βρίσκουμε μόνο σε συσκευές πάνω από 500 ευρώ. Φυσικά υπάρχουν και τα Windows Phone που συναντάμε στις περισσότερες συσκευές Nokia πλέον Microsoft. Είναι, μέχρι στιγμής, το λειτουργικό με τις λιγότερες εφαρμογές και αρκετά πιο δύσχρηστο σε σχέση με τα άλλα 2.

Θα πρέπει να διαλέξετε αυτό που σας φαίνεται πιο εύκολο και χρήσιμο.

Αφού αναλύσαμε τα βασικά κριτήρια ας δούμε τι σημαίνει το καθένα.

Για αρχή τα κινητά χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: low-end (είναι η απλή χρήση που είπαμε και πλέον οι τιμές τους κυμαίνονται μέχρι τα 150 ευρώ), mid-range (η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει κινητά από 150 / 200 έως 450 ευρώ) και φυσικά οι ναυαρχίδες, τα καμάρια όπως λέμε κάθε εταιρίας που ξεκινάνε από 550 - 600 ευρώ.

Η mid-range κατηγορία είναι αρκετά παρεξηγημένη είναι η αλήθεια. Πλέον μπορείς να βρεις ένα πάρα πολύ καλό κινητό σε πολύ χαμηλή τιμή το οποίο να κάνει "παπάδες". Μπορείς να βρεις ένα κινητό για επαγγελματική χρήση αλλά και για gaming χρήση μιας και αυτές οι 2 κατηγορίες είναι αυτές για τις οποίες θα πρέπει να διατεθούν τα περισσότερα χρήματα.

Από εκεί και πέρα, σε ότι αφορά τις ναυαρχίδες εννοείται ότι μιλάμε για τα TOP κινητά της κάθε κατηγορίας τα οποία δεν υστερούν σε τίποτα. Αυτά που δίπλα από κάθε χαρακτηριστικό τους ταιριάζει η λέξη εξαιρετικό.

Παρόλα αυτά, τις περισσότερες φορές είναι και κινητά τα οποία οι περισσότεροι αξιοποιούν στο μισό των δυνατοτήτων τους, έχοντας δώσει τα διπλάσια λεφτά χωρίς να μπορούν να τα διαθέσουν τις περισσότερες φορές.

Η συμβουλή μου λοιπόν είναι να διαλέγετε πάντα συσκευές με τα χαρακτηριστικά που σας ικανοποιούν χωρίς να δίνετε έξτρα χρήματα ή να στέκεστε περισσότερο στην μόστρα και το brand name. Και φυσικά πάντα να κάνετε έρευνα αγοράς, να έχετε εναλλακτικές και να διαβάζετε κριτικές και reviews για τις συσκευές που ενδιαφέρεστε!


Υ.Γ. Το παρόν άρθρο αποτελεί προσωπική γνώμη και συμβουλές του αρθρογράφου. 
Υ.Γ.2 Επειδή ξέρω ότι αρκετοί θα αναφερθείτε σε "κινέζικα" μοντέλα, αυτό θα γίνει σε επόμενο άρθρο. Το παρόν αφορά κινητά που μπορούμε να βρούμε στην Ελληνική αγορά και στα περισσότερα καταστήματα.

Συντάκτης του άρθρου: Κουτσιούμπα Ελένη