Γιατί προτιμώ το Blogger από το Wordpress

Blogger ή Wordpress


Για να φτιάξει κάποιος το δικό του blog ή ιστοσελίδα στις μέρες μας είναι κάτι παραπάνω από εύκολο. Θα εστιάσω σε δύο πλατφόρμες που είναι αρκετά διαδεδομένες γι αυτό τον σκοπό. Η πρώτη είναι η Blogger (η αλλιώς blogspot) που ανήκει στην Google και η άλλη είναι το πασίγνωστο Wordpress.

To dwrean.net είναι φτιαγμένο σε blogger, και δεν πρόκειται να το αλλάξω εκτός αν κλείσει η υπηρεσία. Από την άλλη, το Wordpress, το χρησιμοποιούν τα μεγαλύτερα sites παγκοσμίως και είναι φιλικό προς τον χρήστη αφού διαθέτει πληθώρα plugins που βοηθούν στο μέγιστο αυτούς που θα ασχοληθούν μαζί του.

Πάντα, ήμουν της άποψης, ότι αν έχεις αυτά που χρειάζεσαι, δεν είναι ανάγκη να πας σε κάτι άλλο, επειδή το χρησιμοποιούν πολλοί και είναι διασημότερο. Έτσι και με το blogger, όλα αυτά που χρειάζομαι τα έχω και δεν με ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Την δουλειά μας να κάνουμε, αυτό είναι το βασικότερο.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα όμως του Blogger έναντι του Wordpress είναι η τιμή, και φυσικά το Blogger είναι εντελώς δωρεάν. Δεν πληρώνεις ευρώ για να ανεβάζεις το δικό σου site/blog και το καλύτερο; Έχεις απεριόριστο traffic αλλά και οποιαδήποτε εικόνα να ανεβάσεις στους σερβερς της google δεν σου τις χρεώνει!!. Αυτό με το traffic σημαίνει ότι όσοι και να έρθουν στο blog σου, δεν υπάρχει περίπτωση να κολλήσει η σελίδα σου ή να «πέσει» που λέμε εμείς του διαδικτύου. Επίσης, είναι πολύ δύσκολο να σου χακάρει κάποιος το Site, διότι στην ουσία είναι Cloud υπό την εποπτεία της πανίσχυρης Google. Στο Wordpress χρειάζεται να αγοράσεις πακέτο φιλοξενίας για να έχεις τον δικό σου σερβερ και αν έχεις καλό traffic τότε θα πρέπει να βάλεις πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το μόνο που πληρώνεις στο blogger και αυτό αν το θελήσεις, είναι το όνομα του site σου. Αντί δηλαδή να έχει κατάληξη blogpost.gr, να είναι σκέτο .gr ή οποιαδήποτε άλλη κατάληξη. Τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και το δωρεάν SSL στο blogger. Δηλαδή μια ακόμη ασφάλεια που σου παρέχει το SSL και αυτό αποτυπώνεται στον απλό χρήστη/επισκέπτη του site σου με ένα S στο τέλος του Http(s) και φυσικά εμφανίζεται το πράσινο λουκετάκι αλλά και η λέξη ασφαλές πάνω αριστερά στη μπάρα διεύθυνσης του browser σας.

Βέβαια, κάποιοι επαγγελματίες του είδους θα διαφωνήσουν, και καλά θα κάνουν, εδώ που τα λέμε το Wordpress, σου προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτά που θέλεις να κάνεις και νομίζω αφορούν περισσότερο αυτούς που θέλουν το κάτι παραπάνω στο site τους. Πιο επαγγελματική προσέγγιση. Αλλά και πάλι, αν γνωρίζεις να δουλεύεις blogger, νομίζω, άνετα μπορείς να τους δώσεις επαγγελματική υφή.

Επαναλαμβάνω όμως, όταν αυτά που χρειάζεσαι, δεν ξεπερνούν αυτά που σου προσφέρει το blogger, δεν χρειάζεται να πας σε Wordpress. 

Μπορεί το blogger να μην διαθέτει πολλά plugins και εργαλεία από την επίσημη ιστοσελίδα, αλλά με μια αναζήτηση στο Google θα βρεις πληθώρα sites που σου δίνουν οδηγίες, tips, themes και πολλά άλλα καλούδια για να εκτοξεύσεις την εμφάνιση και την λειτουργικότητα του blog σου.

Να μερικά τυχαία παραδείγματα με themes από blogger: gooyaabitemplates.com και btemplates.com, και εδώ ένα site με διάφορα tips/plugins: mybloggertricks.com

Αυτά τα ολίγα. Όσοι θέλετε να κάνετε μια αρχή με ένα site, σας προτείνω να ξεκινήσετε από το blogger, είναι πανεύκολο να το κάνεις. Αν πάλι το ψάξεις και δεις ότι δεν σε βολεύει, μπορείς να πας σε Wordpress. Ψάξτο καλά όμως και μην τα παρατήσεις στην πρώτη δυσκολία.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram