Τίτλοι τέλους για το Codebender (online Arduino IDE)


Το Codebender μας ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες τον τερματισμό της λειτουργίας του online Arduino IDE. Άσχημα τα νέα λοιπόν για τους Arduino developers που είχαν "βολευτεί" με αυτό το καταπληκτικό εργαλείο. Τέλος το cloud hosting, τέλος και η άμεση χρήση των βιβλιοθηκών που χρησιμοποιούσαμε με τόση ευκολία.

Φυσικά οι developers του Codebender δεν τρελάθηκαν μια μέρα και είπαν "τέλος, βαρέθηκα, κλείνω". Το Codebender δημιουργήθηκε πριν 4 περίπου χρόνια, εδώ στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στην Πάτρα. Στηρίζοντας το ανοικτό λογισμικό η υπηρεσία ήταν δωρεάν, εκτός απ' Arduino projects που ήθελες να κρατήσεις "κρυφά". Όπως μας εξηγεί ο ιδρυτής του, το κόστος συντήρησης έγινε πλέον μη βιώσιμο καθώς αγγίζει τα 25.000$ το μήνα.

Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση εδώ.


Για τους Arduino devs που έχουν projects στο Codebender, καλό θα ήταν να αρχίσετε το backup σας. Πιο συγκεκριμένα απ' τις 7/11 δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη η υπηρεσία του compilation, με απλά λόγια δε θα μπορείτε πλέον να προγραμματίσετε τα Arduino σας online μέσω του Codebender. Απ' τις 31/11 και μετά θα μπορείτε μόνο να δείτε τα project σας. Απ' το νέο έτος και μετά ίσως να μην είναι πλέον διαθέσιμα.

Τι ακολουθεί? Το Codebender σκοπεύει να επεκταθεί περισσότερο στο B2B κομμάτι, ήδη έχει προωθήσει μια καταπληκτική ιδέα για την online χρήση του ESP8266 wifi module στο kickstarter, διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ως Arduino developer, θέλω να ευχαριστήσω όλη την ομάδα του Codebender γι΄αυτή την καταπληκτική και μοναδική εμπειρία που είχαμε πάνω στον προγραμματισμό της αγαπημένης μας Arduino πλακέτας! Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια!

Συντάκτης: Βασιλάκης Μιχάλης
www.ardumotive.com Το μεγαλύτερο ελληνικό site για το Arduino