Ομήρου Οδύσσεια: Δωρεάν στα νέα Ελληνικά (τρία βιβλία)

Ομήρου Οδύσσεια στα νέα Ελληνικά


Ακόμα ένα «τεράστιο» βιβλίο ήρθε στα χέρια μας σε ηλεκτρονική μορφή και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχαία κείμενα που διασώζονται ολόκληρα.

Από την Ελληνική Wikipedia για το βιβλίο:

Η Οδύσσεια που αποτελείται από 12.110 στίχους, έναντι των 15.693 στίχων της Ιλιάδας, πραγματεύεται γενικά τον μεταπολεμικό νόστο αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παλινοστούντες και ειδικότερα τον περιπετειώδη επαναπατρισμό του ήρωα του Τρωικού Πολέμου και βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα καθώς και το φόνο των μνηστήρων, οι οποίοι έχοντας εγκατασταθεί στο παλάτι του διεκδικούσαν μέσω της γυναίκας του Πηνελόπης τη βασιλεία.
Έτσι στην Οδύσσεια ο ηρωισμός δεν είναι εκείνος των πεδίων των μαχών αλλά ο καρτερικός αγώνας επιβίωσης και της επιτυχίας των μετά τον πόλεμο ειρηνικών σκοπών όπως της ανάπτυξης του εμπορίου, της ναυτιλίας και των νέων αποικισμών. Αξιοσημείωτο είναι ότι αν και τα εξιστορούμενα γεγονότα του έπους καλύπτουν βάθος χρόνου μια δεκαετία ο ποιητής του έργου τα έχει εντάξει σε μόλις 41 ημέρες. Παρόμοιο συμβαίνει και στην Ιλιάδα όπου εκεί ο δεκαετής τρωικός πόλεμος εντάχθηκε σε 51 ημέρες.

Στα download links που σου παραθέτω στο τέλος του άρθρου, θα βρεις το βιβλίο που διδάσκεται στην Α' Γυμνασίου και έχει τίτλο «Ομηρικά έπη - Oδύσσεια», τις Λύσεις-Απαντήσεις του ίδιου του βιβλίου, αλλά και μια ιστορική έκδοση της Ομήρου Οδύσσειας, του 1978,  σε μετάφραση του Ζήσιμου Σιδέρη, ένα βιβλίο που διδάσκονταν παλιότερα στα Ελληνικά Γυμνάσια. 

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal