Τι σύνδεση να προτιμήσω: Καλώδιο Ethernet ή WiFi

Καλώδιο ethernet ή WiFi?


Σε άλλες εποχές το δίλημμα μπορεί να ήταν «να ζει κανείς ή να μην ζει», στις μέρες μας όμως θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος «Καλώδιο Ethernet ή WiFi».

Εδώ και καιρό το WiFi έχει γίνει ο δημοφιλέστερος τρόπος να συνδέουμε τις συσκευές με το ρουτερ για να χαιρόμαστε το διαδίκτυο. Σε παλιότερες εποχές, μονόδρομος ήταν ο τρόπος με το καλώδιο ethernet, αφ' ενός δεν υπήρχαν πολλές επιλογές ασύρματης δικτύωσης ή ήταν ακριβές, αφ' ετέρου σε σύνδεση με καλώδιο έπαιρνες το μέγιστο από την ταχύτητα που σου έδινε το router.

Στις μέρες μας, το καλώδιο ethernet χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο, και αυτό μέχρι ένα βαθμό το καταλαβαίνω. Με το WiFi έχουμε περισσότερη ευκολία, λιγότερα καλώδια και πας όπου θες μέσα στο σπίτι. Αν είσαι από αυτούς που μπαίνουν στο διαδίκτυο για να βλέπουν ένα Facebook, κάνα δυο βιντεάκια στο YouTube και να λαμβάνουν τα email τους, τότε το WiFi είναι μια χαρά και δε βρίσκω τον λόγο να βάλεις καλώδιο Ethernet. Όταν όμως η δραστηριότητα σου στο διαδίκτυο έχει να κάνει με Streaming, με συνεχές κατέβασμα αρχείων (torrents κτλ) και γενικά εργασίες που χρειάζονται συνέχεια να «τραβάνε» ίντερνετ, τότε η καλύτερη λύση είναι με καλώδιο Ethernet. Το καλώδιο είναι σαφώς πιο γρήγορο διότι δεν έχει τις απώλειες του WiFi λόγω απόστασης, φυσικών εμποδίων, συχνών διακυμάνσεων στην ταχύτητα και φυσικά λόγω της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ που παρέχει το καλώδιο έναντι του WiFi.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, όταν συνδεόμαστε με WiFi, η ασφάλεια δεν είναι και στα καλύτερά της διότι τα δεδομένα μας μπορούν να υποκλαπούν. Η ασφάλεια αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα του Ethernet, καθώς είναι δυσκολότερο να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στο φυσικό καλώδιο από ό,τι στο Wi-Fi, όπου τα δεδομένα είναι στον «αέρα».

Αν χρησιμοποιούμε ασύρματο ίντερνετ, τότε θα πρέπει να φροντίσουμε να είναι ασφαλές. Τα περισσότερα Wi-Fi δίκτυα έχουν μεθόδους/αλγορίθμους για να τηρούν κρυπτογραφημένα τα δεδομένα μας.

Συμπερασματικά, το καλώδιο είναι πιο γρήγορο, πιο ασφαλές ενώ το WiFi, πιο άνετο και βολικό ενώ αποδεσμευόμαστε τελείως από καλώδια. Ο καθένας ανάλογα τη χρήση που κάνει, θα πρέπει να λάβει υπόψιν του αυτές τις διαφορές και να το χρησιμοποιήσει αναλόγως.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις διαφορές του καλωδίου Ethernet με το ασύρματο WiFi, μπορείς να διαβάσεις το αναλυτικό άρθρο στο pcsteps.gr

Έμπνευση κειμένου: Pcsteps.gr
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης
Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal