Εδώ ψάχνεις...

Δωρεάν ή "σπασμένο" λογισμικό;

Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018Εδώ και αρκετά χρόνια που κάνω αυτή τη "δουλειά" στο dwrean.net, αντιμετωπίζω διάφορους χρήστες που έχουν την εντύπωση ότι ένα εμπορικό πρόγραμμα, το οποίο αποκτούν με διάφορους μεθόδους, παρανόμως ή αλλιώς "σπασμένο" όπως λέμε στη γλώσσα μας, θα μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Η θέση μου σε αυτή την αντίληψη είναι κατηγορηματική και φυσικά δεν ενστερνίζομαι τέτοιου είδους ενέργειες.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν πρέπει να κατεβάζεις και να χρησιμοποιείς παράνομο λογισμικό. Θα σταθώ όμως σε δύο. Ο πρώτος λόγος είναι ότι αν σου αρέσει πάρα πολύ ένα εμπορικό πρόγραμμα και κάνεις τη δουλειά σου με αυτό, καλύτερα να ανταμείψεις τον δημιουργό του και να το αγοράσεις. Πόσα προγράμματα αγοράζουμε στη ζωή μας; Ένα; δύο; Νομίζω ότι αξίζει να δαπανήσουμε ένα ποσό για να πληρώσουμε τους κόπους τους προγραμματιστή, και αν μη τι άλλο, μας βοήθησε να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ασφάλεια. Κατεβάζοντας ένα "σπασμένο" λογισμικό, ποτέ δεν θα είσαι σίγουρος για το τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει. Διότι φίλες και φίλοι, αυτός που έσπασε το πρόγραμμα, δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις του και τι σκοπό είχε. Για παράδειγμα, μπορεί να "φύτεψε" ένα malware μέσα στο πρόγραμμα και εσύ ο ευτυχισμένος που κατέβασες δωρεάν το πανάκριβο εμπορικό πρόγραμμα, όντας αδαής και ανυποψίαστος, συνεχίζεις την ηλεκτρονική σου ζωή κανονικά χωρίς προβλήματα (νομίζεις), ενώ το malware κάνει τη δουλειά του υποκλέπτοντας τους κωδικούς του e-banking σου κτλ. Αυτό είναι ένα παράδειγμα από τα πολλά που μπορούν να σου συμβούν και το χειρότερο, να μην το πάρεις χαμπάρι ποτέ ή για να είμαστε ακριβείς, θα το καταλάβεις όταν ο τραπεζικός σου λογαριασμός θα μειώνεται "χωρίς λόγο". Το χειρότερο είναι, ότι κάποιοι χρησιμοποιούν εμπορικά "σπασμένα" antivirus για τον υπολογιστή τους και χαίρονται γιαυτό. Αυτό που έχω πει και σε παλιότερο άρθρο, είναι σαν να έχεις τη καλύτερη πόρτα ασφαλείας στο σπίτι σου αλλά να έχεις αφήσει το κλειδί... στη κλειδωνιά, που λέει και ένα παλιό λαϊκό άσμα.

Άρα λοιπόν, αν δεν θέλετε να δαπανήσετε χρήματα για κάποιο λογισμικό, υπάρχουν άπειρες δωρεάν λύσεις για να κάνετε την δουλειά σας αξιοπρεπώς και πολλές φορές, ένα δωρεάν πρόγραμμα, καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες μας. Ακόμα και για επαγγελματικούς σκοπούς.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Google Plus


 
 
 

Social Media

Ακολουθήστε μας στα Σόσιαλ Μίντια:

Paypal Donate

Αν θέλεις να συνεισφέρεις στο έργο μας, μπορείς να κάνεις μια δωρεά μέσω Paypal:

Έτσι μας είπαν να σας πούμε...

Για να είσαι σένιος και ντόμπρος όπως είμαστε εμείς, κάτσε και βλεφάρισε το παρακάτω κειμενάκι:

Φιλικοί σύνδεσμοι

Μας αγαπούν και τους αγαπάμε:

Χρήσιμα | Ο γιατρός του Android | Ειδησεις | xariseto.gr

Big Brother

Αυτή τη στιγμή στο site μας σουλατσάρουν ολοζώντανα τύποι που ξέρουν τι θα πει ποιότητα