Windows Defender - Ένα από τα καλύτερα Δωρεάν Antivirus

Antivirus, Windows, Defender

To Windows Defender (ή αλλιώς Microsoft Defender) είναι ένα δυνατό δωρεάν antivirus της Microsoft, το οποίο ενσωματώνεται στα Windows 10 και Windows 11. Στην αρχή ήμουν αρκετά επιφυλακτικός με το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά με την πάροδο του χρόνου και μέσα από θετικά σχόλια των απανταχού χρηστών έγινε πλέον το μόνιμο πρόγραμμα προστασίας από ιούς στους υπολογιστές που έχω εγκατεστημένα τα Windows.

Είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα προστασίας από ιούς, ελαφρύ και σε προτρέπω να το εγκαταστήσεις. Υπόψη, ότι αν έχουμε άλλο πρόγραμμα προστασίας, το Windows Defender απενεργοποιείται αυτόματα, διότι ως γνωστόν, δύο antivirus σε κοινή λειτουργία δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Εφόσον λοιπόν αποφασίσουμε να το ενεργοποιήσουμε, θα το βρούμε στη καρτέλα με τις ρυθμίσεις των Windows και στο μενού «Απόρρητο και ασφάλεια».

Περιέχει μια πλήρη προστασία από ιούς, spyware και άλλα κακόβουλα λογισμικά, αναβαθμίζεται αυτόματα και αρκετά συχνά χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούμε γι΄αυτό. Μας παρέχει προστασία σε πραγματικό χρόνο αλλά μπορούμε να κάνουμε και χειροκίνητη σάρωση του συστήματος για τυχόν απειλές, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μας προτρέπει να κάνουμε σάρωση στον υπολογιστή μας.

Πραγματικά, πρόκειται για μια πολύ καλή και δωρεάν λύση και πολλοί είναι αυτοί που αγνοούν ακόμα και την ύπαρξή του! Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις από έγκυρα και ανεξάρτητα websites μετρήσεων όπως το AV-Test, η απόδοση του Windows Defender έπιασε σχεδόν το τέλειο (!) με βαθμολογία που συγκεντρώνει:

  • 6 στα 6 στην προστασία από μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό όπως ιοί, σκουλήκια (Worms) ή δούρειοι ίπποι (Trojan horses)
  • 5.5 στα 6 στη ταχύτητα του υπολογιστή σε καθημερινή χρήση 
  • 6 στα 6 στις επιπτώσεις του λογισμικού ασφαλείας στη χρηστικότητα ολόκληρου του υπολογιστή

Δες αναλυτικά το ανεξάρτητο τεστ της AV-Test κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο που ακολουθεί: Απόδοση Windows Defender (μετρήσεις Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2023)

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal