Αναζητώντας την Σκοτεινή Ύλη - Δωρεάν βιβλίο από το Ίδρυμα Ευγενίδου

 Αναζητώντας την Σκοτεινή Ύλη


Ένα εκπληκτικό βιβλιαράκι από τις εκδόσεις του ιδρύματος Ευγενίδου που αφορά τη Σκοτεινή Ύλη, που έγραψε ο Αλέξης Δεληβοριάς, διατίθεται εντελώς δωρεάν σε μορφή ebook για κατέβασμα. Από τον πρόλογο του βιβλίου που γράφει ο Μάνος Κιτσώνας, Διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου, διαβάζουμε τα παρακάτω:

Ένα από τα πιο συναρπαστικά και αναπάντητα ακόμη ερωτήματα που αντιμετωπίζουν οι φυσικές επιστήμες σήμερα, αφορά στην σκοτεινή ύλη, μια άγνωστης μορφής ύλη, η οποία δεν αλληλεπιδρά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, γι' αυτό και δεν μπορεί να ανιχνευθεί με την βοήθεια των τηλεσκοπίων μας. Οι έμμεσες, ωστόσο, απόδείξεις που διαθέτουμε για την ύπαρξη της είναι τόσο ισχυρές, ώστε η πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας συμφωνεί ότι η σκοτεινή ύλη υπάρχει. Παρόλο που οι πρώτες ενδείξεις για την σκοτεινή ύλη ανακαλύφθηκαν στην διάρκεια της δεκαετίας του '30,  η φύση της εξακολουθεί να παραμένει «σκοτεινή»

Εμείς, ας πάρουμε μια φράση από το οπισθόφυλλο του βιβλίου που μας άρεσε:

Από τον μεγαλύτερο σωματιδιακό επιταχυντή του κόσμου, που βρίσκεται στο CERN, μέχρι τους υπόγειους ανιχνευτές σκοτεινής ύλης που έχουν εγκατασταθεί στα βάθη εγκαταλελειμμένων ορυχείων, το «κυνήγι» για την ανίχνευση της σκοτεινής ύλης συνεχίζεται.

Είδος αρχείου: PDF
Μέγεθος: 10.6 MB
Σελίδες: 32 (διπλές)
Συγγραφέας: Αλέξης Δεληβοριάς
Εκδόσεις: Ίδρυμα Ευγενίδου
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης



Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Google Plus