[Τι σημαίνει]: Pixel ή εικονοστοιχείο

Τι είναι το Pixel/Πιξελ ή εικονοστοιχείο;


Το Pixel ή το εικονοστοιχείο, που στα αγγλικά βγαίνει από την φράση Picture Element (στοιχείο εικόνας), είναι μια ψηφιακή κουκίδα, ένα πολύ μικρό στοιχείο στην οθόνη ενός υπολογιστή, μιας φωτογραφικής κάμερας και γενικά χαρακτηριστικό της εικόνας. Πολλά μαζί Pixels δημιουργούν την εικόνα που βλέπουμε σε μια φωτογραφία ή ένα βίντεο. 'Όταν διαβάζουμε ότι μια οθόνη έχει ανάλυση 1920X1080 pixels, κάνοντας τον πολλαπλασιασμό θα δούμε ότι συγκεντρώνει 2.073.600 Pixels. Όσο περισσότερα και μικρότερα pixels έχουμε σε μια οθόνη, τόσο καλύτερα αποτυπώνεται το βίντεο ή η εικόνα, δηλαδή έχουμε καλύτερη ανάλυση.
Για παράδειγμα, έχουμε δύο οθόνες 14 ιντσών και στην πρώτη η μέγιστη ανάλυση είναι 1024X768 pixels ενώ στη δεύτερη η ανάλυση είναι 1920Χ1080 pixels. Η καλύτερη ανάλυση υπάρχει στην δεύτερη οθόνη αφού συγκεντρώνει περισσότερα pixels.

Επίσης, τα περισσότερα pixels σε μια φωτογραφία, μας επιτρέπουν να μεγαλώσουμε περισσότερο την εικόνα χωρίς να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα. Σίγουρα, έχουμε ακούσει την φράση «αυτή η εικόνα πιξελιάζει», είναι επειδή μεγαλώνουμε την φωτογραφία πέραν της μέγιστης ανάλυσης και έτσι αρχίζουν να φαίνονται τα pixels.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram