[Τι σημαίνει]: Proxy server

Τι σημαίνει Proxy Server


Proxy στα ελληνικά μεταφράζεται ως "μεσολαβητής" και ο Proxy Server (Διακομιστής Μεσολάβησης) είναι ένας υπολογιστής (Server) που μεσολαβεί ανάμεσα στον χρήστη και την σελίδα που επισκέπτεται. Δηλαδή, αναλαμβάνει να κάνει ταχύτερη την πλοήγηση στο διαδίκτυο "κρατώντας" αρχεία από ιστοσελίδες που επισκέπτεται ένας χρήστης για να του τα "δείξει" πιο γρήγορα αργότερα απ' ότι θα τα έδειχνε ο server της ιστοσελίδας.

Για να το κάνουμε πιο λιανά θα σας πούμε το παράδειγμα με τις εικόνες. Όταν επισκέπτεστε για πρώτη φορά μια ιστοσελίδα η οποία έχει κάποιες φωτογραφίες να σας δείξει, ο Proxy Server, αναλαμβάνει να τις αποθηκεύσει ώστε όταν θα ξανά-επισκεφτείτε την συγκεκριμένη σελίδα, να σας τις εμφανίσει πιο γρήγορα "μεσολαβώντας" αντί της ιστοσελίδας. Αυτό λέγεται Caching και μπορεί να γίνεται όχι μόνο με εικόνες αλλά και με διάφορα άλλα αρχεία που έχει μια ιστοσελίδα.
Δεν είναι όμως μόνο το Caching που κάνει ένας Proxy Server. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σας προστατέψει από κακόβουλες ιστοσελίδες που εμπεριέχουν Malware και στον αντίποδα, να σας απαγορέψει την είσοδο σε κάποιες ιστοσελίδες. Η πιο διαδεδομένη όμως λειτουργία ενός Proxy Server είναι η ανωνυμία που σου προσφέρει στο διαδίκτυο αλλάζοντας την ip σου. Πολλοί μπερδεύουν το Proxy με το VPN και δεν έχουν τελείως άδικο. Ως ένα σημείο μοιάζουν μεταξύ τους ως προς την ανωνυμία. Για το VPN θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο.


Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram