[Τι σημαίνει]: Ransomware

Τι είναι Ransomware

Το ransomware είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού ή αλλιώς ιός για υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, που σκοπός του είναι να τρομοκρατήσει το θύμα που θα "κολλήσει", με δημοσιοποίηση των προσωπικών του δεδομένων, την απαγόρευση πρόσβασης στον υπολογιστή και τα αρχεία του, μέχρι να δοθούν λύτρα στον απατεώνα που δημιούργησε το Ransomware.

Αν και τα απλά ransomware μπορεί να κλειδώσουν ένα σύστημα με τέτοιον τρόπο που δεν είναι δύσκολο να ξεκλειδωθεί από ένα άτομο έμπειρο στον τομέα, τα πιο εξελιγμένα ramsomware χρησιμοποιούν τεχνικές που κρυπτογραφούν τα αρχεία του θύματος, καθιστώντας τα μη προσβάσιμα και ζητώντας λύτρα για την αποκρυπτογράφησή τους.

Ένας "διάσημος" ιός ransomware ήταν ο επονομαζόμενος «ιός της αστυνομίας», ο οποίος κλείδωνε τον υπολογιστή του θύματος και του εμφάνιζε ένα μήνυμα όπου υποτίθεται το έστελναν οι αστυνομικές αρχές προφασιζόμενοι ότι κλειδώθηκε λόγο διαφόρων παράνομων πράξεων που έκανε ο χρήστης, και για να ξεκλειδωθεί έπρεπε να καταβάλλει κάποιο χρηματικό ποσό.

Οι επιθέσεις ransomware υλοποιούνται συνήθως με την χρήση ενός ιού Trojan ο οποίος φαίνεται σαν ένα καλόβουλο αρχείο επισυναπτόμενο συνήθως σε κάποιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο χρήστης παραπλανάται και το κατεβάζει ή το τρέχει στον υπολογιστή του. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις ιών, όπως το «WannaCry worm», οι οποίοι μεταβιβάζονται από υπολογιστή σε υπολογιστή χωρίς κάποια ενέργεια του χρήστη.

Για να προστατευτείτε από απειλές τύπου Ransomware, θα πρέπει να μην ανοίγεται συνημμένα αρχεία από αγνώστου προελεύσεως email, να μην μπαίνετε σε sites αμφιβόλου ποιότητας και τέλος να έχετε πάντα ένα ενημερωμένο Antivirus.

Πηγή: Wikipedia
Συντάκτης του Άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης


Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram