[How to]: Πως μειώνουμε την κατανάλωση μνήμης στο Firefox

Μείωση κατανάλωσης RAM στον Mozilla Firefox


Ο γνωστός browser Mozilla Firefox διαθέτει αρκετές παραμέτρους απόδοσης όπου ανάμεσα σε αυτές είναι και η απόδοση μνήμης. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι μπορούμε ανά πάσα στιγμή να χαμηλώσουμε την κατανάλωση μνήμης που χρησιμοποιεί.
Σήμερα, σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε πως μπορούμε να κάνουμε τον Firefox να καταναλώνει λιγότερη μνήμη RAM.


Τα βήματα
  • Αρχικά, ανοίγουμε τον Firefox και μπαίνουμε στη σελίδα της αρεσκείας μας, όπως για παράδειγμα και τελείως τυχαία, στο dwrean.net. 
  • Στη συνέχεια, πατάμε ταυτόχρονα τα τρία κουμπιά του πληκτρολογίου  «Ctrl+Shift+Esc» για να ανοίξουμε τη διαχείριση εργασιών.

Λιγότερη κατανάλωση RAM στον Mozilla Firefox

  • Εκεί, εντοπίζουμε τον Firefox και στην καρτέλα μνήμη βλέπουμε τη RAM που καταναλώνει. Τη σημειώνουμε κάπου και κλείνουμε τη διαχείριση εργασιών.

Λιγότερη κατανάλωση RAM στον Mozilla Firefox

  • Αμέσως μετά, ανοίγουμε νέα καρτέλα στον Firefox και πληκτρολογούμε «about:memory» (φυσικά χωρίς τα εισαγωγικά) και πατάμε Enter.

Λιγότερη κατανάλωση RAM στον Mozilla Firefox

  • Στη σελίδα που θα μας ανοίξει, εντοπίζουμε την καρτέλα «Freememory» και πατάμε το κουμπί «MinimizememoryUsage».


  • Εφόσον μας βγάλει το μήνυμα πως η διαδικασία της ελάττωσης μνήμης ολοκληρώθηκε (Memory minimization completed), έχουμε τελειώσει την εργασία μας με επιτυχία. Για να το εξακριβώσουμε, ανοίγουμε ξανά τη διαχείριση εργασιών (Ctrl+Shift+Esc) και συγκρίνουμε τα αποτελέσματα.

Λιγότερη κατανάλωση RAM στον Mozilla Firefox


Όπως βλέπουμε στο παραπάνω Screenshot, γλυτώσαμε περίπου 55 MB μνήμης, που σε υπολογιστές με χαμηλή ισχύ, θα φανεί πολύ χρήσιμο. Υπόψιν, ότι όσο ανοίγουμε καρτέλες, τα MB που θα κερδίζουμε θα είναι ακόμα περισσότερα.

Συντάκτης του άρθρου: Orven Shabani

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram