[How to]: Τι κάνω για να είμαι απόλυτα ασφαλής στο διαδίκτυο

ασφαλής στο internet


Επειδή πλέον ό,τι κάνουμε στον "πραγματικό κόσμο", το έχουμε μεταφέρει στο διαδίκτυο, και εννοώ τις συζητήσεις με φίλους και γνωστούς, την ενημέρωση, τη διασκέδαση, τις αγορές, τις πληρωμές κτλ, θα πρέπει να κρατάμε τις ηλεκτρονικές συσκευές που έχουμε στην κατοχή μας (κινητά, υπολογιστές) σε απόλυτη φόρμα!

Το διαδίκτυο δεν είναι παιχνίδι ή μάλλον δεν είναι μόνο παιχνίδι. Πρέπει να το πάρουμε στα σοβαρά και κυρίως όσοι ασχολούμαστε με διακίνηση χρήματος μέσω web-banking, paypal κτλ. 

Τα προβλήματα που καλούμαστε να επιλύσουμε όσοι δεν πράττουμε σωστά είναι να πέσουμε θύματα hacking, να δεχτούμε επιθέσεις Phising, να λάβουμε κακόβουλα προγράμματα, ανεπιθύμητα μηνύματα, ιούς κ.α. Όλο αυτό συμβαίνει επειδή κακομεταχειριζόμαστε τις συσκευές μας. Επομένως, για να είμαστε απόλυτα υγιείς και να μην έχουμε προβλήματα, ακολουθούμε τέσσερα (4) βασικά βήματα που θα μας βοηθήσουν να μην πάθουμε το παραμικρό:

  • Χρησιμοποιώ προγράμματα Antivirus και Firewall. Δεν αρκεί μόνο να τα εγκαταστήσω στη συσκευή μου αλλά πρέπει να τα κρατάω και ενημερωμένα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Χρησιμοποιώ ισχυρό κωδικό πρόσβασης τουλάχιστον οκτώ (8) χαρακτήρων που να περιλαμβάνει γράμματα, αριθμούς και σύμβολα. Φροντίζω να αλλάζω τον κωδικό αρκετά συχνά και φυσικά να μην τον εμπιστεύομαι σε κανέναν. Επίσης, δεν χρησιμοποιώ τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς μου. 
  • Να μην εισέρχομαι σε ιστοσελίδες που πραγματοποιώ αγορές/πληρωμές, όπως web banking, paypal κτλ, από δημόσια WiFi (καφετέριες, αεροδρόμια, ταβέρνες, πολυκαταστήματα). Όταν μπαίνω σε λογαριασμούς μου από άλλους υπολογιστές, να θυμάμαι πάντα να αποσυνδέομαι και να σβήνω το ιστορικό. 
  • Είμαι επιφυλακτικός σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails) από άγνωστο ή ύποπτο αποστολέα που με προτρέπει να πατήσω σε κάποιο σύνδεσμο ή να ανοίξω κάποιο αρχείο. Γενικότερα, αρχεία που μου αποστέλλονται, δεν τα ανοίγω αν δεν είμαι σίγουρος για το περιεχόμενό τους. 

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης


Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram