[Τι σημαίνει]: Τοπικό δίκτυο (LAN)

Τι σημαίνει Τοπικό Δίκτυο


Γενικά, με τον όρο «δίκτυο» αναφερόμαστε σ' ένα σύνολο συνδεδεμένων κόμβων με σκοπό τη διακίνηση ενός "αγαθού". Τα δίκτυα διακρίνονται σε διαφορετικά είδη, με βάση την απόσταση και τον τρόπο σύνδεσης μεταξύ των υπολογιστών.

Παρακάτω αναφέρουμε επιγραμματικά τα είδη δικτύων που υπάρχουν:

  • Τοπικά (Local Area Networks - LAN)
  • Μητροπολιτικά (Metropolitan Area Networks - MAN)
  • Ευρείας Περιοχής (Wide Area Networks - WAN)

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε και θα αναλύσουμε με απλά λόγια τι σημαίνει ο όρος «Τοπικό δίκτυο (LAN)», θα δούμε τα οφέλη του, τους τρόπους σύνδεσης, καθώς και τον εξοπλισμό που χρειαζόμαστε για το στήσιμο ενός τοπικού δικτύου.

Τι είναι τοπικό δίκτυο

Ένα τοπικό δίκτυο LAN ή αλλιώς Local Area Network, είναι μια ομάδα υπολογιστών που είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους και βρίσκονται στον ίδιο χώρο ή και σε διπλανά κτίρια (όπως εργαστήρια πληροφορικής, δημόσιες υπηρεσίες).

Οφέλη του τοπικού δικτύου

Σε ένα τοπικό δίκτυο εκτός από υπολογιστές μπορούν να συνδεθούν και άλλες συσκευές μεταξύ τους, για παράδειγμα οι εκτυπωτές. Σκοπός και ταυτόχρονα τα οφέλη του τοπικού δικτύου είναι o διαμερισμός εξοπλισμού (όπως εκτυπωτές, σκληροί δίσκοι), η μεταφορά αρχείων/δεδομένων καθώς και η κοινή χρήση εφαρμογών μεταξύ τους.

Τρόποι σύνδεσης

Η σύνδεση σε ένα τοπικό δίκτυο έχει εμβέλεια περίπου μέχρι 100 μέτρα. Για μεγαλύτερες αποστάσεις είναι απαραίτητη η χρήση τηλεφωνικής γραμμής. Για το στήσιμο ενός τοπικού δικτύου υπάρχουν δύο τρόποι.
Ο ένας είναι ο ενσύρματος (με καλώδια) με τις ταχύτητες να φτάνουν έως και τα 100Mbps, ενώ ο δεύτερος είναι ασύρματα (Wi-Fi), όπου εκεί έχουμε μικρότερες ταχύτητες λόγο απώλειας.
Ο αριθμός συσκευών που μπορούμε να συνδέσουμε μεταξύ τους είναι από δύο έως και κάτι χιλιάδες.

Εξοπλισμός τοπικού δικτύου

Ο εξοπλισμός που χρειαζόμαστε για την σύνδεση μεταξύ τους (ενσύρματα) είναι:

  • Κάρτα δικτύου (που βρίσκεται ενσωματωμένη πλέον σε όλους τους υπολογιστές)
  • Κατανεμητής (hub)
  • Καλώδιο UTP τύπου cat5 (ή και πιο πάνω )για την σύνδεση μεταξύ κάρτας και κατανεμητή

Για την ασύρματη σύνδεση χρειαζόμαστε:

  • Ασύρματη κάρτα δικτύου
  • Συσκευή ασύρματης πρόσβασης (Wireless Access Point ή αλλιώς εν’ συντομία WAP).


Συντάκτης του άρθρου: Orven Shabani

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram