[Τι σημαίνει]: Bad sector

Τι είναι ένα bad Sector

Τι είναι

Το bad sector σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «κακός τομέας», όπου σε έναν σκληρό δίσκο είναι ένα μικροσκοπικό σύνολο αποθηκευτικών χώρων ενός τομέα του σκληρού δίσκου που φαίνεται να είναι ελαττωματικός. Ο τομέας αυτός δηλαδή, δεν απαντάει στις αιτήσεις ανάγνωσης ή εγγραφής.

Οι «κακοί τομείς» μπορούν να εμφανιστούν τόσο στους παραδοσιακούς μαγνητικούς σκληρούς δίσκους (HDD) όσο και στις πιο σύγχρονες μονάδες (SSD).

Τύποι bad sector

Υπάρχουν δύο τύποι bad sector:
• Οι «φυσικοί κατεστραμμένοι τομείς»: Είναι αυτοί όπου έχουν υποστεί φυσική ζημιά και δεν μπορούν να επιδιορθωθούν.
• Οι «λογικοί κατεστραμμένοι τομείς»: Είναι αυτοί που προέρχονται από λογισμικά λάθη και μπορούν να επιδιορθωθούν.

Αιτίες (physical)

Οι «φυσικοί κακοί τομείς» μπορεί να προκύψουν από πολλές αιτίες. Για παράδειγμα, μπορεί να αναπτυχθούν κατά την κατασκευή ενός σκληρό δίσκου HDD.
Άλλοι λόγοι που μπορεί επίσης να προκύψουν, είναι λόγο πτώσης (HDD & SSD), η υπερβολική θερμότητα (HDD & SSD πάλι) ή λόγω συσσωρευμένης σκόνης στη μονάδα (HDD).

Αιτίες (logical)

Γενικά, οι «λογικοί κακοί τομείς» όπως προαναφέραμε, προέρχονται από θέματα λογισμικού. Για παράδειγμα, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος όταν ο δίσκος γράφει δεδομένα εκείνη την ώρα και ο υπολογιστής μας ξαφνικά τερματίσει, οι τομείς όπου προσπαθούσε ο δίσκος να γράψει σε αυτό το σενάριο θεωρούνται κατεστραμμένοι.
‘Άλλοι λόγοι που μπορεί επίσης να προκύψουν οι «λογικοί κακοί τομείς» είναι λόγω ιών ή προσπάθειας ανάκτησης κάποιου αρχείου σε κάποιο «τόμο» που είδη διαβάζεται.

Συντάκτης του άρθρου: Orven Shabani

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram