[How to]: Επαναφορά κινητού μετά από ξαφνικό πάγωμα

Ξεπάγωμα οθόνης κινητού
«Πάγωσε» ξαφνικά το κινητό ή το Tablet μας; 
Πατάμε το κουμπί της εκκίνησης της συσκευής μας και αυτή απλά δονείται όταν πάει να ανοίξει;
Δεν ανοίγει με τίποτα και το μόνο που κάνει είναι να κολλήσει στο λογότυπο της εταιρίας με αποτέλεσμα να μην μπαίνει στο λειτουργικό;

Πριν πάμε σε κάποιον τεχνικό υπάρχουν κάποια βήματα να δοκιμάσουμε ώστε να επαναφέρουμε την συσκευή μας στη φυσιολογική της λειτουργία.
Καταρχάς, να διευκρινίσουμε πως πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει να εντοπίσουμε ακριβώς το πρόβλημα ώστε να δούμε πως πρόκειται για θέμα λογισμικού (softbrick) ή υλικού (hardbrick).
Εάν για παράδειγμα η συσκευή μας κάνει κάτι από τα προαναφερθέντα ή εμφανίζει μια λευκή ή μαύρη οθόνη, υπάρχει πρόβλημα στο λογισμικό (softbrick).
Εάν πάλι δεν ανάβει, δε φορτίζει και γενικά δεν δίνει σημεία ζωής, πρόκειται καθαρά για πρόβλημα υλικού (hardbrick).
Σε αυτό τον οδηγό θα επικεντρωθούμε στο πώς μπορούμε να επαναφέρουμε τη συσκευή μας μετά από ζημιά λογισμικού. Ας ξεκινήσουμε:

Πρώτη Μέθοδος

Εδώ κάνουμε το εξής απλό: κλείνουμε τη συσκευή μας και την ενεργοποιούμε ξανά. Εάν δεν επιδιορθώθηκε το πρόβλημα προχωράμε στην παρακάτω λύση.

Δεύτερη Μέθοδος

[Με αποσπώμενη μπαταρία]
• Απενεργοποιούμε τη συσκευή και στη συνέχεια αφαιρούμε την μπαταρία περιμένοντας περίπου 20 δευτερόλεπτα.
• Την τοποθετούμε ξανά και ανοίγουμε τη συσκευή.
• Εάν πάλι δεν έχει διορθωθεί το πρόβλημα, κάνουμε την ίδια διαδικασία με τη μόνη διαφορά ότι πατάμε το κουμπί λειτουργίας (power) κρατώντας το για 10 δευτερόλεπτα χωρίς την μπαταρία.


Τρίτη Μέθοδος

[Ενσωματωμένη Μπαταρία]
Θα χρειαστεί να κάνουμε hard reset ή αλλιώς force restart στη συσκευή μας, δηλαδή θα της επιβάλουμε να κάνει επανεκκίνηση (καμιά σχέση με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις). Με αυτόν τον τρόπο δεν πρόκειται να χάσουμε δεδομένα από το κινητό μας, απλά θα σταματήσει κάποιες διεργασίες που μερικές φορές εμφανίζουν προβλήματα.

Για να κάνουμε hard reset τη συσκευή μας, πατάμε συνήθως τα κουμπιά «Power +Volume up/down» ταυτόχρονα. Ωστόσο, σε κάθε συσκευή διαφέρει αυτό.
Για να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε hard reset στη δική μας συσκευή επισκεπτόμαστε αυτή την σελίδα για Android  και αυτή για iOS.

Τέταρτη Μέθοδος


Αυτή τη φορά θα προχωρήσουμε στην επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων (factory reset) από το «Recovery Mode». Βέβαια, αν δεν έχουμε κρατήσει κάποιο Backup σε προγενέστερο χρόνο, θα χαθούν όλα τα αρχεία μας.
Πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία θα πρέπει να βεβαιωθούμε πως η μπαταρία της συσκευής είναι φορτισμένη τουλάχιστον στο 80%. Επειδή όμως αυτό δεν είναι εφικτό, καλά είναι να αφήσουμε τη συσκευή μας για φόρτιση (όση ώρα την αφήναμε και πριν) για να φορτώσει πλήρως.

• Για να πραγματοποιήσουμε το «Recovery Mode», βεβαιωνόμαστε πως έχουμε απενεργοποιημένη τη συσκευή (και όχι κολλημένη στο λογότυπο της εταιρίας) και πατάμε τον συνδυασμό των κουμπιών που βρήκαμε πιο πάνω (βλ. Λύση 3).




• Μόλις ανοίξει το κεντρικό μενού εντοπίζουμε το «wipe data/factory reset» και μεταφερόμαστε εκεί πατώντας το κουμπί της έντασης Volume down.
• Πατάμε το Power button και εκεί θα μας ανοίξει ένα άλλο μενού που θα μας ρωτήσει εάν είμαστε σίγουροι καθώς θα διαγραφούν όλα τα αρχεία. Το αποδεχόμαστε πατώντας «Yes – delete all user data» και πατάμε το κουμπί «Power button» για επιβεβαίωση.



• Στη συνέχεια θα μας «πετάξει» ξανά στο κεντρικό μενού και κάνουμε ξανά «Force restart» (βλ. Λύση 3) για να γίνει επανεκκίνηση της συσκευής.

Συντάκτης του άρθρου: Orven Shabani

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal