[06/11]: Σαν Σήμερα στον κόσμο των Υπολογιστών και του ΔιαδικτύουΤο 1980 η IBM και η Microsoft υπογράφουν επισήμως μια σύμβαση με την οποία η Microsoft θα δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα για τον IBM PC που βρισκόταν υπό ανάπτυξη εκείνο τον καιρό. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1980, η IBM ενδιαφέρεται αρχικά για τη χορήγηση άδειας χρήσης στο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα CP/M, αλλά η αδυναμία συμφωνίας με την Digital Research οδήγησε την IBM να ζητήσει από τη Microsoft να αναπτύξει ένα λειτουργικό σύστημα παρόμοιο με το CP/M.
Η Microsoft, επρόκειτο ήδη να συνεργαστεί με την IBM για να παραδώσει τη γλώσσα προγραμματισμού BASIC για τον IBM PC, αλλά δεν είχαν λειτουργικό σύστημα. Ωστόσο, η Microsoft γνώριζε ότι μια μικρή εταιρεία με την επωνυμία Seattle Computer Products (SCP), είχε αναπτύξει ένα λειτουργικό σύστημα παρόμοιο με το CP/M που ονομάζονταν QDOS.
Η Microsoft πρότεινε στην IBM ότι το QDOS θα μπορούσε να λειτουργήσει ως λειτουργικό σύστημα για τον IBM PC. Η IBM ζήτησε από τη Microsoft να χορηγηθεί η άδεια και να αναπτύξει περαιτέρω το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα, το οποίο οδήγησε στην επίσημη σύμβαση στις 6 Νοεμβρίου 1980. 

Τελικά, τον Ιούλιο του 1981, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την κυκλοφορία του IBM PC, η Microsoft αγόρασε τα πλήρη δικαιώματα του λειτουργικού συστήματος από την SCP το οποίο πλέον ονομάζεται 86-DOS. Το IBM PC-DOS ήταν το όνομα του λειτουργικού συστήματος που θα «φόραγε» ο IBM PC, αλλά η Microsoft ήταν αυτή που ανέπτυξε εξ ολοκλήρου το λειτουργικό σύστημα μετά την απόκτηση του από την SCP.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram