[06/11]: Σαν Σήμερα στον κόσμο των Υπολογιστών και του Διαδικτύου



• Το 1980 η IBM και η Microsoft υπογράφουν επισήμως μια σύμβαση με την οποία η Microsoft θα δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα για τον IBM PC που βρισκόταν υπό ανάπτυξη εκείνο τον καιρό. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1980, η IBM ενδιαφέρεται αρχικά για τη χορήγηση άδειας χρήσης στο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα CP/M, αλλά η αδυναμία συμφωνίας με την Digital Research οδήγησε την IBM να ζητήσει από τη Microsoft να αναπτύξει ένα λειτουργικό σύστημα παρόμοιο με το CP/M.
Η Microsoft, επρόκειτο ήδη να συνεργαστεί με την IBM για να παραδώσει τη γλώσσα προγραμματισμού BASIC για τον IBM PC, αλλά δεν είχαν λειτουργικό σύστημα. Ωστόσο, η Microsoft γνώριζε ότι μια μικρή εταιρεία με την επωνυμία Seattle Computer Products (SCP), είχε αναπτύξει ένα λειτουργικό σύστημα παρόμοιο με το CP/M που ονομάζονταν QDOS.




Η Microsoft πρότεινε στην IBM ότι το QDOS θα μπορούσε να λειτουργήσει ως λειτουργικό σύστημα για τον IBM PC. Η IBM ζήτησε από τη Microsoft να χορηγηθεί η άδεια και να αναπτύξει περαιτέρω το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα, το οποίο οδήγησε στην επίσημη σύμβαση στις 6 Νοεμβρίου 1980. 

Τελικά, τον Ιούλιο του 1981, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την κυκλοφορία του IBM PC, η Microsoft αγόρασε τα πλήρη δικαιώματα του λειτουργικού συστήματος από την SCP το οποίο πλέον ονομάζεται 86-DOS. Το IBM PC-DOS ήταν το όνομα του λειτουργικού συστήματος που θα «φόραγε» ο IBM PC, αλλά η Microsoft ήταν αυτή που ανέπτυξε εξ ολοκλήρου το λειτουργικό σύστημα μετά την απόκτηση του από την SCP.

Την 06 Νοεμβρίου του 1995, η 3dfx Interactive παρουσιάζει στην COMDEX μία από τις πρώτες υλοποιήσεις επιτάχυνσης τρισδιάστατων γραφικών, σε επίπεδο hardware: την Voodoo Graphics. Το πρότυπο της 3dfx θα εκμεταλλευτούν διάσημοι τίτλοι, όπως το Quake και το Tomb Raider, ορίζοντας το 3D gaming ήδη στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram