[How to]: Δημιουργούμε πολλούς υποκαταλόγους με μια εντολή στο Linux

Δημιουργούμε πολλούς υποκαταλόγους με μια εντολή στο Linux

Για να δημιουργήσουμε έναν κατάλογο που να περιέχει αρκετούς υποκαταλόγους ή έναν κατάλογο με δενδροειδή μορφή χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών στο Linux, κανονικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την εντολή «mkdir» αρκετές φορές. Όμως, υπάρχει ένας πιο γρήγορος τρόπος για να γίνει αυτό.

Ας πούμε λοιπόν ότι έχουμε δημιουργήσει έναν κατάλογο που ονομάζεται htg και θέλουμε να δημιουργήσουμε τέσσερις (4) υποκαταλόγους μέσα σε αυτόν.
Κανονικά, θα χρησιμοποιούσαμε την εντολή mkdir για να δημιουργήσουμε τον κατάλογο htg.
Στη συνέχεια, θα χρειαζόμασταν την εντολή cd για να αλλάξουμε στο νέο κατάλογο htg και τελικά θα χρησιμοποιούσαμε ξανά την εντολή mkdir τέσσερις φορές για να δημιουργήσουμε τους τέσσερις υποκαταλόγους.


Για να γλιτώσουμε λοιπόν χρόνο και άσκοπη πληκτρολόγηση, όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν σε μία εντολή και θα σας δείξουμε πώς.

Για να δημιουργήσουμε λοιπόν ένα νέο κατάλογο με πολλαπλούς υποκαταλόγους, θα πρέπει απλά να πληκτρολογήσουμε την ακόλουθη εντολή στo τερματικό και στο τέλος να πατήσουμε Enter (προφανώς, τα ονόματα των καταλόγων τα αλλάζετε σε αυτά που θέλετε).

mkdir -p htg/{articles,images,note,done}

Η παράμετρος -p λέει στην εντολή mkdir να δημιουργήσει πρώτα τον κύριο κατάλογο αν δεν υπάρχει ήδη (htg, στην περίπτωσή μας).
Οι υπόλοιπες λέξεις μέσα στις αγκύλες είναι μέρος της «λίστας επέκτασης (brace expansion list)».
Κάθε ένα από τα στοιχεία της λίστας επέκτασης προσαρτάται χωριστά στην προηγούμενη διαδρομή (htg /).


Για παράδειγμα, η παραπάνω εντολή επεκτείνεται σε htg / articles, htg / images, htg / note, htg / done, όλοι οι τέσσερις υποκατάλογοι δημιουργούνται κάτω από τον κύριο κατάλογο htg, όπως μπορούμε να δούμε και στο αντίστοιχο screenshot.



Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια λίστα επέκτασης στην εντολή mkdir δημιουργώντας καινούργιους υποκαταλόγους σε έναν κατάλογο που υπάρχει ήδη, όπως φαίνεται παρακάτω. Σε αυτό το παράδειγμα, ο κατάλογος htg υπάρχει ήδη οπότε οι υποκατάλογοι απλά προστίθενται κάτω από αυτόν τον κατάλογο.



Επίσης, μπορούμε να εισάγουμε περισσότερες λίστες επέκτασης στην εντολή mkdir. Για παράδειγμα, στον υποκατάλογο articles κάτω από τον κατάλογο htg, θέλουμε να δημιουργήσουμε δύο υποκαταλόγους που ονομάζονται new και rewritten. Πληκτρολογούμε την ακόλουθη εντολή και πατάμε Enter.

mkdir -p htg/{articles/{new,rewrites},images,notes,done}


Συντάκτης του άρθρου: Βασίλης Σερεμέτης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram